Головна » 2011 » Август » 1 » Україна запустить власний супутник зв'язку
12:05
Україна запустить власний супутник зв'язку
 Самойленко , супутник, Україна ,зв'язок, космос  Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект, що розширює повноваження Державного космічного агентства України. Зокрема, йому пропонується передати керівництво супутниковим зв'язком.
  У ГКА стверджують, що нововведення допоможуть в 2013 році здійснити запуск першого українського супутника зв'язку, завдяки якому може бути створена власна система навігації, пише Комерсант-Україна.
  Про створення національної космічної системи зв'язку, в рамках якої планувалося запустити супутник, Національне космічне агентство оголосило ще в серпні 2009 року. Вартість проекту оцінювалася в $ 254,6 млн. Супутник, що передає телевізійні сигнали і забезпечує доступ до інформаційних мереж, планувалося вивести на стаціонарну орбіту у вересні 2011 року. Разом з тим, як повідомив радник директора ГКА Юрія Алексєєва Едуард Кузнєцов, запуск апарату в 2011 році не відбудеться через фінансові труднощі. "Тільки в цьому році нам вдалося підписати договір на отримання кредиту і почати виробництво", - пояснив він.
  За словами Кузнєцова, фінансувати проект буде Експортне агентство Канади, яка надала кредит строком на 10 років під державні гарантії. Суму кредиту Едуард Кузнєцов не уточнив, розповівши лише, що виготовленням супутника займеться канадська компанія MacDonald Dettwiler & Associates, а оператором зв'язку виступить підвідомче ГКА держпідприємство "Укркосмос". Апарат вагою в 3,2 т буде готовий до 2013 року. На стаціонарну орбіту його доставить ракета «Зеніт-3SLB" з космодрому в Казахстані Байконур.
  Супутник зв'язку дозволить нашій країні створити власну систему навігації. "В Україну поки використовуються навігаційні супутники інших країн - GPS (Америка), Gallileo (Європа) і Glonass (Росія). Якщо буде прийнято рішення створити свою навігаційну систему, то необхідна апаратура для цього у нас вже буде, - зазначив Едуард Кузнєцов. - Додаткові переваги від супутника отримають українські телеканали, які орендують транспондери на супутниках інших країн, що коштує близько $ 18-20 млн щорічно. З появою вітчизняного супутника ці кошти залишаться в Україну ".
  Учасники ринку по-різному оцінюють появу українського супутника зв'язку. "Це спростить роботу телеканалам, надавши альтернативні можливості для передачі даних і цінові преференції. Зараз Україна має тільки двома метеосупутника -` СІЧ-1 `і` СІЧ-2 `, а супутник зв'язку підвищить міжнародний імідж нашої країни", - вважає видавець журналу Mediasat Олександр Глущенко.
  Разом з тим президент групи компаній "Поверхность" Віктор Самойленко переконаний, що робота нового супутника буде супроводжуватися технічними складнощами. За його словами, згідно з міжнародними угодами, Україні могла претендувати на діапазон орбіти, що знаходиться прямо над її територією, - 38,2 градуса. Однак з'ясувалося, що на цій частоті наш супутник міг би створити перешкоди російським супутникам зв'язку. "У підсумку нам визначили невигідну частоту в 48 градусів, що ускладнить трансляцію сигналу і вимагатиме для його прийому додаткової тарілки", - заявив Самойленко.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2943 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, самойленко, космос, україна, зв'язок | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar