Головна » 2012 » Декабрь » 2 » Рівень шуму китів в океані змінився
06:50
Рівень шуму китів в океані змінився
  У двадцятому столітті були вбиті мільйони китів - приблизно 380 000 кашалотів, 350 тисяч блакитних китів, 750 тисяч фінвалів, 160 тисяч горбачів і 180 тисяч сейвалів. Загальна маса хребетних мешканців океану скоротилася, можливо, на 90 відсотків. Зате починаючи з середини XX століття став різко посилюватися рівень антропогенного шуму.
  М.С. Стокер і Дж.Т. Рейтердал, співробітники організації "Збереження океану", у своїй недавній роботі порівняли підводний шум у судноплавних районах в наші дні (який з кожним роком посилюється у зв'язку з діяльністю людини) з тими звуками, які наповнювали океан в тих же областях двісті років тому.
    До цих пір вважалося, що рівень анторопогенного шуму зріс з 1958 року в 4-15 разів (на різних судноплавних трасах океану), і було висловлено припущення, що такий фон заважає хребетним мешканцям океану передавати сигнали один одному. Однак в ході дослідження М.С. Стокера і Дж.Т. Рейтердал встановлено, що сила звуку, виробленого двісті років тому китами, цілком порівнянна з тим, що можна почути зараз під водою в районі проходження морських суден. За два століття китів стало набагато менше, - в результаті жорстокого відстрілу, який вівся в промислових кількостях з першої половини XIX століття по 1994 рік (коли на китобійний промисел був введений мораторій).
   Для свого дослідження М.С. Стокер і Дж.Т. Рейтердал довелося оцінити зразкові масштаби китоубивства. Офіційні цифри завжди занижувалися в Радянському Союзі - приблизно в 20 разів. Державна статистика говорила про вбивство 2710 горбачів з кінця п'ятдесятих до середини шістдесятих, в той час як насправді мова йшла про 48 тисячі.
  У двадцятому столітті були вбиті мільйони китів - приблизно 380 000 кашалотів, 350 тисяч блакитних китів, 750 тисяч фінвалів, 160 тисяч горбачів і 180 тисяч сейвалів. Загальна маса хребетних мешканців океану скоротилася, можливо, на 90 відсотків!
  В результаті шумів в океані стало набагато менше, а потім, починаючи з середини XX століття став різко посилюватися рівень антропогенного шуму. [Що стосується океану двохсотлітньої давності, то вчені оцінюють рівень шуму створюваного китами приблизно так: горбачі - 103,5 дБ, північноатлантичні фінвали - 126 дБ, південнотихоокеанського блакитні кити - 136 дБ, блакитні кити північного сходу Тихого океану - 151 дБ.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://ecoportal.su/news.php?id=66844
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 4313 | Додав: wiktor | Теги: Океан, фінвал, Сейвал, кит, Шум, кашалот | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar