Головна » 2012 » Март » 26 » В глибині океану скорочується обсяг холодної щільної води
08:19
В глибині океану скорочується обсяг холодної щільної води
 вода, південний океан, антактида, водні маси   Виявлено значне зниження кількості холодних глибоких вод - так званих антарктичних придонних вод - в Південному океані в 1980-2000 роках.
    Сара Перкі з Університету штату Вашингтон і Грегорі Джонсон з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (США) з'ясували, що антарктична придонна водна маса зменшується з середньою швидкістю близько 8 млн т / с, що приблизно в 50 разів більше середнього обсягу течії Міссісіпі і вчетверо менше Гольфстріму у Флоридському протоці.
   Шар антарктичних придонних вод, температури яких нижче нуля (темно-сині області позначають самий товстий шар, білі - відсутність такої води), покриває дно океану навколо Антарктиди (в центрі, виділена сірим кольором). Показана швидкість, з якою цей шар убував за час дослідження (метри в десятиліття). Глибоководні басейни відокремлені один від одного тонкими сірими лініями. Зверніть увагу: морська вода залишається рідкою навіть при температурах, близьких до -2 ˚ C, через високий вміст солі.
   Антарктична придонна водна маса формується в кількох місцях навколо Антарктиди, де морська вода охолоджується повітрям і стає більш солоною в результаті утворення льоду. Ущільнена вода потім опускається на дно і тече на північ, заповнюючи більшу частину глибин океану по всьому світу і повільно змішуючись з вищерозташованими теплими шарами.
  Ці глибинні течії відіграють важливу роль у транспортуванні тепла і вуглецю, регулюючи тим самим клімат планети. Зміни температури, солоності, кількості розчиненого кисню і вуглекислого газу мають важливі наслідки: наприклад, вони впливають на підвищення рівня моря та швидкість поглинання тепла Землею.
   Попередні дослідження вже показали, що в останні десятиліття придонні води зігріваються і опріснюються. На цей раз з'ясувалося до того ж, що таких вод формується менше. «Ми не впевнені, чи є це частиною довгострокової тенденції або циклу», - зазначає пан Джонсон.
   Фахівець підкреслює також, що дослідження останнього часу найчастіше сконцентровані на течіях північній частині Атлантичного океану, які виступають основним індикатором кліматичних змін. Але і Південний океан зазнав значні зміни, які теж відіграють важливу роль в кліматичному циклі.
   В аналізі використані високоточні температурні вимірювання, виконані за Міжнародною програмою корабельних океанографічних досліджень.
  Результати дослідження опубліковані в Journal of Climate.
  Підготовлено за матеріалами Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1596 | Додав: wiktor | Теги: антактида, водні маси, південний океан, вода | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar