Головна » 2010 » Ноябрь » 2 » Китові екскременти відіграють важливу роль в екосистемі океану
20:56
Китові екскременти відіграють важливу роль в екосистемі океану
      У той час як екскременти більшості ссавців схожі на щільні грудки, екскременти китів швидше можна порівняти з рідким мулом. Як описує їх експерт Джо Роман (Joe Roman) з Університету Вермонта: «Дуже рідкі, волокнисті плями». Ця «волокнистість» чимось нагадує грудку шерсті.

Виділення китів не тонуть, а плавають на поверхні океанів, і нове дослідження показує, що цей факт пояснює важливі моменти, що стосуються добрива океанічних екосистем, пише IScience.ru.

Звичайно в ролі зірок живильної ланцюжка виступають дрібні організми начебто мікробів, планктону і риби. А от великі ссавці в цьому аспекті зазвичай дослідниками не розглядаються. Як виявилося, дарма.

Кити грають дуже важливу роль у транспортуванні поживних речовин (якими багаті їх екскременти) з глибин океану, де вони харчуються, до поверхні, де вони удобрюють фітопланктон.

«Ми вважаємо, що кити безпосередньо впливають на розмноження рослин в основі харчового ланцюга» - пишуть дослідники.

На жаль, популяції китів серйозно постраждали в результаті полювання на них, і за деякими даними зараз залишилося лише близько 10% початкової популяції тварин. Як би там не було, але кити визначено грають важливу роль в екосистемі океана і напевно були ще більш важливі в минулому.

Джерело: http://sbio.info
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1867 | Додав: wiktor | Теги: кит, Океан, екосистема, екскременти | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar