Головна » 2011 » Сентябрь » 1 » Великобританія готується розгорнути перший по-справжньому великий геоінженерний проект
20:02
Великобританія готується розгорнути перший по-справжньому великий геоінженерний проект
  геоінженерія, стратостат, шланг, Великобританія, проект  Уявіть собі таку зухвалість: в 20 км над Землею бовтається аеростат розміром зі стадіон, пов'язаний з твердю гігантським садовим шлангом, який подає в стратосферу сотні тонн найдрібніших частинок в день. І все це заради відбиття сонячних променів і охолодження планети.
  Хочете вірте, хочете ні, але група британських вчених збирається офіційно оголосити про розробку першого в світі штучного вулкана.
  Перш ніж буде розгорнута повнорозмірна система, дослідники зазнають зменшену версію. Завдяки гранту в ? 1,6 млн, виданим урядом і Королівським суспільством, в жовтні ентузіасти відправлять у невідомому місці на кілометрову висоту повітряна куля. Він буде закачувати в повітря всього лише воду, але цього достатньо, щоб оцінити здійсненність плану з інженерної точки зору. Потім учені спробують розрахувати вплив сульфатів та інших аерозолів на клімат.
  Заправляє авантюрою Метью Уотсон, колишній радник британського уряду з надзвичайних ситуацій, а тепер лектор Брістольського університету.
  Цей проект - лише частина програми SPICE (Stratospheric Particle Injection for Climate Engineering), що фінансується британським урядом. У її рамках перепробували майже все - ракети, літаки, високі труби та ін З'ясувалося, що повітряна куля і шланг - найдешевше рішення. «Конструкція буде важити всього кілька тонн, - обіцяє Х'ю Хант з Оксфордського університету. - Діаметр кулі складе 100-200 м. Шланг? Та звичайний садовий шланг, тільки довгий. Плюс насос. Сама чудова річ - це те, що ми зможемо регулювати кількість частинок ».
  Чим саме будуть накачувати атмосферу, ще не вирішили. Білл Гейтс (він теж дав грошей) пропонує спробувати «відбілювання» низьких хмар. Мова йде про розпилення дрібних кристалів солі для збільшення кількості вологи в хмарах і, відповідно, їх відбиває здатності.
  Охоронці довкілля проти експерименту. Вони вважають, що він може стати небезпечним прецедентом, і тоді почнеться повномасштабне розгортання геоінженерних проектів з неясними наслідками для клімату і сільського господарства. До того ж цим проблему парникового ефекту не вирішити: навіть якщо стане холодніше, концентрація вуглекислого газу в атмосфері залишиться тією ж - з усіма витікаючими (наприклад, подальшим подкислением океану). «Величезна трата часу і грошей, яку дозволив собі британський уряд, свідчить, що воно зневажливо ставиться до тих процесів, які намагається ініціювати ООН», - вважає Пет Муні, голова ETC Group (Канада).
  «Замість того щоб висмоктувати вуглекислий газ з атмосфери, вони намагаються накачати її всілякою гидотою», - обурюється Майк Чайлдс з британської філії організації «Друзі Землі».
  У той же час сама ідея великомасштабних геоінженерних проектів знайшла підтримку у сера Мартіна Риса, колишнього президента Королівського товариства, який у 2009 році заявив в спеціальній доповіді, що у людства повинен бути «План Б» на випадок, якщо викиди парникових газів не вдасться скоротити.
  Підготовлено за матеріалами Guardian.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2952 | Додав: wiktor | Теги: проект, стратостат, Великобританія, шланг, геоінженерія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar