Головна » 2011 » Декабрь » 10 » Виявити інфекційні захворювання можна з космосу
22:33
Виявити інфекційні захворювання можна з космосу
 інфекція, міста, космос, вогні, захворювання Вчені підтвердили залежність між зміною освітленості міст, яке видно на супутникових знімках, і поширенням інфекції.
  Яскравість вогнів великого міста - якщо порівняти її рівень в декількох місцях і за певний період часу - свідчить про коливання чисельності населення. Логічно припустити, що сезонні епідемії інфекційних захворювань у слаборозвинених країнах можуть бути пов'язані з сезонними ж міграціями: щільність населення зростає, і люди частіше заражаються одне від одного.
  Для перевірки цієї гіпотези дослідники під керівництвом Ніти Бхарті з Прінстонського університету (США) вибрали кір - захворювання з дуже високим індексом контагіозності (заразність), від якого щорічно помирають десятки тисяч нещеплених дітей. Хоча масштабна кампанія з вакцинації в бідних країнах значно скоротила смертність, цифри залишаються жахливими. А країною, супутникові знімки якої за 2000-2004 роки повинні були послужити основою для дослідження, став Нігер. Щороку кір забирає життя трьох тисяч маленьких нігерцев.
  Фахівці встановили, що в період засухи сільські жителі разом зі своїм сімейством висуваються на заробітки в міста, і саме в цей час мають місце спалахи кору. Найбільше це помітно в трьох найбільших містах: столичному Ніамеї, Зіндер і Мараді. А от в північному Агадес, економіка якого базується на видобутку урану, таких коливань практично не спостерігається.
  За словами пані Бхарті, якщо стежити за допомогою супутника за збільшенням яскравості міського освітлення, можна вчасно помітити приплив внутрішніх мігрантів в місто і навіть в його окремий район і провести вакцинацію - не тільки від кору, але і від інших хвороб.
  Результати роботи опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: www.livestream.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2571 | Додав: wiktor | Теги: інфекція, космос, міста, Захворювання, вогні | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar