Головна » 2011 » Октябрь » 19 » Краще пустель для сонячної енергетики можуть бути тільки гори
18:38
Краще пустель для сонячної енергетики можуть бути тільки гори
 Сонце, сонячна енергетика, гори, пустеля, дослідження Найкраще місце для розміщення масиву сонячних панелей зовсім не Сахара, а Гімалаї.
  Китаро Кавадзірі з Національного інституту передової промислової науки і техніки Японії і його колеги рекомендують високогір'ї, бо там можна зібрати більше сонячного світла, незважаючи на низьку температуру. «Чим вище температура навколишнього середовища, тим менш ефективні сонячні елементи», - пишуть вчені в журналі Environmental Science and Technology.
  Дослідники намалювали відповідну карту. На їхню думку, найбільш ефективними сонячними фабриками стануть ті, які будуть розташовані в Антарктиді, Південних Андах і Гімалаях. Вони зможуть виробляти на 20% більше електроенергії, ніж об'єкти, що знаходяться на рівні моря.
  Оскільки Антарктида занадто далеко і до того ж на півроку занурюється в темряву, самий практичний варіант - Гімалаї і Анди. З цих двох краще Гімалаї, оскільки з Тибету до Китаю вже прокладені лінії електропередачі (в Тибеті розвивається гідроенергетика). Але в цілому аналіз не враховує таких речей, як витрати на будівництво та передачу електроенергії.
  Сара Курц з Національної лабораторії відновлюваної енергії (США) вважає, що невеликі сонячні електростанції, розташовані неподалік від споживача, більш рентабельні, ніж величезні масиви, що лежать в туманною дали. Вона згодна з тим, що в горах сонячного світла більше і там його зручніше концентрувати, але навряд чи цей напрям буде домінувати на ринку.
  До того ж розвиток сонячної енергетики сьогодні багато в чому залежить не від того, скільки сонця отримує те чи інше місце, а від локальних політичних і економічних чинників. Наприклад, в США галузь краще всього відчуває себе в похмурому штаті Нью-Джерсі (а не в сонячній Арізоні і не в гористому Колорадо), тому що місцеві влади її активно стимулюють.
  П-н Кавадзірі збирається доопрацювати свої розрахунки з урахуванням снігопадів (які можуть блокувати колектори) і охолоджуючого ефекту вітру.
   Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Фото: static.panoramio.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 4056 | Додав: wiktor | Теги: гори, пустеля, сонце, Дослідження, сонячна енергетика | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar