Головна » 2012 » Март » 26 » Потрібно боятись туманів, що приносять ртуть
08:10
Потрібно боятись туманів, що приносять ртуть
 ртуть, туман, монометил, Каліфорнія, здоров'я, людина Невід'ємний атрибут фільмів жахів - густий туман, що приховує породження пекла, а часом і банальну сокиру маніяка.
  Як щойно з'ясувалося, прибережний туман і справді може завдавати шкоди екосистемам і здоров'ю людини.
   Справа в тому, що завдяки вугільним електростанціям і різним промисловим процесам (переробки руд, виробництва паперу і пр.) в атмосферу потрапляє ртуть. Цей нейротоксин виводиться з організму (якщо вже потрапив) дуже повільно, тому він накопичується і накопичується. І чим вище в харчовому ланцюгу стоїть тварина, тим більше в ній ртуті. Особливо добре «засвоюється» монометилова ртуть; цей позитивно заряджений іон запросто зв'язується з білками і роз'їжджає по всьому тілу, потрапляючи через гематоенцефалічний бар'єр у мозок і через плаценту - в організм плода. Монометилова ртуть здатна порушити розвиток нервової системи у ембріонів і маленьких дітей, погіршити пам'ять, увагу, мовні і рухові навички. У дорослих вона призводить до проблем з периферичним зором, викликає поколювання в руках і ногах, провокує м'язову слабкість, порушує координацію.
 Більшість учених вважає, що ртуть виводиться з атмосфери з дощем або шляхом сухого осадження, коли атоми реагують з різною відкритою поверхнею. Пітер Вайс-Пензіас з Каліфорнійського університету в Санта-Крус (США) і його колеги виявили ще одне важливе джерело.
  У чотирьох місцях узбережжя затоки Монтерей (штат Каліфорнія) з червня по серпень 2011 експерти зібрали 25 зразків туману. Концентрація всіх форм ртуті склала в середньому 10,7 нг / л, а монометилової ртуті - 3,4 нг / л (в п'ять разів більше, ніж у дощовій воді). Тим самим 61-99% монометіловой ртуті, що потрапляє в прибережні екосистеми затоки Монтерей, має своїм джерелом туман.
   Ряд досліджень показав, що ртуть виявляється в атмосфері над прибережними водами ще й завдяки вітрам, які стимулюють апвелінг води з дна моря, де мешкають в осадових відкладеннях мікроби, які харчуються ртуттю з гниючої органіки і виробляють диметил ртуті. Коли забруднена вода досягає поверхні, з'єднання випаровується і потім під дією сонячного світла розщеплюється на кілька складових, у тому числі на монометилову ртуть. Поки не ясно, де протікають ці реакції - в атмосфері або краплях туману.
 Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2392 | Додав: wiktor | Теги: здоров'я, Туман, Каліфорнія, ртуть, Людина, монометил | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar