Головна » 2011 » Ноябрь » 8 » Пастка біля Евересту
13:52
Пастка біля Евересту
аеропорт, Тензвнг, Хілларі, Еверест, Джомолунгма, туристи, пастка   2,5 тис. туристів-альпіністів застрягли через погану погоду в маленькому аеропорту села Лукла (Lukla) в Гімалаях, повідомляє британська газета Daily Telegraph. Всі вони прилетіли туди для того, щоб піднятися на найвищу вершину світу - гору Еверест. Усього вильоту до столиці Непалу - Катманду очікують 3,5 тис. осіб, серед них більше 2 тис. туристів.
  Аеропорт Тензінг-Хілларі (Tenzing-Hillary Airport airport), названий на честь перших підкорювачів Евересту, знаходиться на висоті 2750 м. над рівнем моря. Через нього в середньому проходить близько 500 чоловік в день, які прилітають з Катманду або відлітають у нього. Велика частина цих людей jказивается в Луклеу для того, щоб піднятися на Еверест. В аеропорту нерідко бувають затримки, викликані негодою, проте вони, як правило, не затягуються довше, ніж на кілька діб.
  Цього разу густий туман опустився на село ще 31 жовтня, тому число застряглих туристів стало швидко збільшуватися. Деякі з них, зрозумівши, що польоти найближчим часом не можливі, найняли в сусідніх селах вертольоти, які спустили їх з гори. Інші пішки попрямували до найближчого шосе. Однак кількість туристів, які чекають гарної погоди в аеропорту, як і раніше залишається надзвичайно високим. Людей так багато, що їм не вистачає житла в селі. Багато поставили намети прямо на льотному полі, інші сплять у спальних мішках у їдальнях. З'явилися побоювання, що скоро в селі може закінчитися їжа. Армія Непалу зробила спробу вивести застряглих туристів на вертольотах, але через малої місткості і проблем з видимістю довелося відмовитися від цієї ідеї.
  Як розповідав «Навколо Світу», потік бажаючих потрапити на найвищу вершину світу такий великий, що сміття, що залишається від них на схилах гори, перетворився у велику проблему. Еверест зараз називають «найбільш високогірної звалищем у світі». Іноземні та непальські альпіністи звикли смітити не тільки на підходах до гори. Крім банок і пляшок, вони скидають зі схилів порожні кисневі балони, мотузки, зламані сходи. У результаті дорога від села Лукла до основного табору на горі виявилася просто завалена відходами.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1805 | Додав: wiktor | Теги: Джомолунгма, Хілларі, Тензвнг, аеропорт, пастка, туристи, еверест | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar