Головна » 2012 » Февраль » 13 » Забруднення повітря виконало пролом в економіці Китаю
20:51
Забруднення повітря виконало пролом в економіці Китаю
Китай, викиди, економіка, здоров'я, трудові ресурсиВ останні десятиліття піднебесна пережила небувале зростання. Але за нього довелося заплатити чималу ціну.
  Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (США) провели аналіз витрат, пов'язаних з впливом озону і твердих атмосферних частинок на здоров'я. Кількісна оцінка витрат на медичну допомогу, а також збитків через нездатність хворої людини трудитися показала, що у 2005 році забруднення повітря обійшлося китайській економіці в $ 112 млрд. В 1975 році цей показник склав лише $ 22 млрд.
  Вчені виділяють дві основні причини збільшення витрат - швидку урбанізацію в поєднанні зі зростанням чисельності населення (тобто збільшилася кількість людей, що вдихають нездорове повітря) і більш високу прибутковість виробництва, через що втрата одного співробітника тепер обходиться дорожче, ніж раніше.
  Дослідники врахували довгостроковий вплив забруднення на здоров'я, а не тільки безпосередні витрати. Тому їхні дані помітно відрізняються від інших оцінок. Наприклад, вчені прийшли до висновку, що в 1995 році ВВП Китаю втратив $ 64 млрд через забруднення повітря, тоді як Світовий банк каже про $ 34 млрд.
  Автори роботи скористалися комп'ютерним моделюванням атмосферних процесів і глобальної економіки. Ці моделі виявилися особливо корисними, коли мова зайшла про оцінку сукупного впливу озону, який Китай почав контролювати зовсім недавно. Вчені змогли відтворити історичні рівні озону.
  Сьогодні Китай є найбільшим у світі виробником ртуті, вуглекислого газу та інших забруднюючих речовин. У 1980-х концентрація шкідливих частинок в атмосфері країни в 10-16 разів перевищувала норми Всесвітньої організації охорони здоров'я. З тих пір влада взялася за розум, але навіть в 2005-м концентрація в п'ять разів перевищувала безпечний рівень. За оцінками доповіді ВООЗ, опублікованого в 2007 році, щорічно від захворювань, викликаних нездоровим повітрям, в Піднебесній помирають 656 тис. чоловік, які за інших умов могли б жити і жити.
  У Пекіні не залишають ці претензії без уваги. У січні влада поставила завдання до 2015 року скоротити вуглеводоємкість економіки (кількість викидається вуглецю на одиницю валового внутрішнього продукту) на 17% порівняно з рівнем 2010-го.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Global Environmental Change.
  Підготовлено за матеріалами Массачусетського технологічного інституту.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2360 | Додав: wiktor | Теги: трудові ресурси, здоров'я, Китай, економіка, викиди | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar