Головна » 2011 » Июнь » 1 » Через брак криля знижується чисельність пінгвінів
07:28
Через брак криля знижується чисельність пінгвінів
 пінгвін, популяція, криль, Аделі, море Скоша  Район акваторії Південного океану, що тягнеться від частини Антарктичного півострова на схід до Південних Сандвічевих островів і відомий як море Скотія (у російському варіанті іноді море Скоша, див.також Scotia Sea), завжди відрізнявся високою продуктивністю, що дозволяло жити тут великій кількості риб, ластоногих і китоподібних. Протягом XIX-го і більшої частини XX століття в цих місцях відбувалося посилене винищування вусатих китів, морських котиків і цінних промислових риб. Проте два види дрібних пінгвінів - пінгвін Аделі (Pygoscelis adeliae) і антарктичний пінгвін (Pygocelis antarctica) - ніколи не були піддані сильному пресу з боку людини. Передбачалося, що їх чисельність протягом ХХ століття навіть збільшилася, оскільки за відсутності китів їм стало більше діставатися криля (рачків Euphausia superba), що є їх основним кормом. Однак за останні 30 років чисельність пінгвінів скоротилася на 75%. Основна причина - зменшення кількості криля, пов'язане, з одного боку, з різким збільшенням його комерційного вилову, а з іншого - з потеплінням клімату, негативно позначаються на розвитку водоростей, якими харчується криль.
   Останнім часом район Антарктичного півострова і моря Скотія став залучати особливу увагу дослідників, оскільки тут відзначено надзвичайно швидке потепління. Середня зимова температура повітря за останні 50 років зросла на 5-6 ° С, а площа льодового покриву стала істотно менше. Оскільки пінгвіни Аделі взимку тримаються серед пакової криги, а антарктичні пінгвіни, навпаки, вважають за краще годуватися у відкритій воді, передбачалося, що скорочення льодового покриву призведе до того, що чисельність пінгвіна Аделі зменшиться, а антарктичного - збільшиться. Протягом 1977-1986 рр.. дійсно спостерігалася негативна кореляція між інтенсивністю розмноження цих видів: роки, сприятливі для пінгвінів Аделі, виявлялися несприятливими для антарктичних пінгвінів, і навпаки. Однак починаючи з 1987 року ситуація змінилася: варіююча рік від року успіх розмноження обох видів тепер скорреліровани позитивно. І все це відбувається на тлі дуже сильного скорочення чисельності обох видів: за останні 30 років - на 75%.
   Розібратися в причинах спостережуваних змін вирішили Уейн Трівелпіс (Wayne Z. Trivelpiece) і його колеги з Відділу вивчення антарктичних екосистем (Antarctic Ecosystem Research Division) Національної адміністрації США по океану та атмосфері (National Oceanic and Atmospheric Administration). Проведений цими дослідниками аналіз даних обліку пінгвінів і оцінок основних факторів середовища дозволив прийти до висновку, що чисельність обох видів залежить в першу чергу від великої кількості криля, який останнім часом складає основу їх раціону. Кількість же криля визначається співвідношенням процесів їх розмноження (поповнення популяції) і виїдання споживачами (пінгвінами, а у минулому і вусатими китами).
    Протягом XIX-го і більшої частини XX століття (аж до 1970-х років) кліматичні умови сприяли розвитку криля, а винищення китів призводило до того, що в розпорядженні пінгвінів виявлялося все більше їжі. Починаючи з 1970-х років і до теперішнього часу ми спостерігаємо безперервне зменшення кількості криля, доступного пінгвінам. Причин тому дві. По-перше, сильне потепління і внаслідок цього - скорочення льодового покриву моря в зимовий час. А льодовий покрив - обов'язкова умова розвитку криля, точніше пов'язаних з льодами водоростей, які є основним кормом рачків. По-друге, розвиток комерційного видобутку самого криля. Масштаби цієї видобутку лякають: у 2002-2003 рр.. - 50 804 тонн, у 2009-2010 - 203 346 тонн. Це істотно більше, ніж споживалося раніше китами. Крім того, кити (на відміну від промислових судів) сприяли розвитку фітопланктону (див.: удобрюючи поверхневі води океану, кити підтримують високу продукцію фітопланктону).
   Зміна кількості криля (рачків Euphausia superba), доступного їх споживачів - пінгвінам. Схема охоплює величезний відрізок часу - від 20-х років XIX століття до наших днів. З обговорюваної статті Trivelpiece et al. в PNAS
    Чорної стрілкою показано зміна кількості криля (рачків Euphausia superba), доступного їх споживачів - пінгвінам. Схема охоплює величезний відрізок часу - від 20-х років XIX століття до наших днів. Зеленим кольором зазначений період сприятливого для розвитку криля клімату і ослаблення конкуренції за рахунок винищення китів і риб. Червоним кольором - період несприятливого для криля клімату, початку комерційного лову криля, а потім і зростаючої конкуренції з боку інших споживачів (риб і китів, яких стало дещо більше). У верхній частині (виділена сірим кольором) показана історія впливу на популяцію криля: 1820-60-і рр.. - Період полювання на ластоногих; 1900-1970-і рр.. - Період інтенсивного видобутку китів; 1970-1990-ті - швидке скорочення льодового покриву і початок комерційного лову криля; 2000-і рр.. - Часткове відновлення популяцій морських ссавців, розширення видобутку криля, триваюче зміна клімату. З обговорюваної статті Trivelpiece et al. в PNAS
   Тут треба зауважити, що насправді криль зовсім не завжди був основним компонентом раціону пінгвінів. Згідно з даними інших дослідників, на які посилаються автори обговорюваної статті, аналіз хімічного складу залишків шкаралупи на місці колись існуючих колоній пінгвінів Аделі показує, що раніше основною їхньою їжею були все ж риби. Перехід від харчування рибою до харчування крилем, що стався за останні 200 років, мабуть пояснюється тим, що криля суттєво побільшало. Однак зараз, незважаючи на сильне скорочення біомаси криля (за даними деяких авторів - на 80%), ні пінгвін Аделі, ні антарктичний пінгвін не переходять на харчування рибою.
   Триваюче потепління і триває видобуток криля призводить до підриву харчової бази пінгвінів. Практично всі колонії як пінгвіна Аделі, так і антарктичного пінгвіна зменшуються. Особливу тривогу викликає антарктичний пінгвін, яка має значно менше розмір ареалу. Мабуть, пора прийняти жорсткі правила, що регламентують видобуток криля. Як-не-як, це зробити легше, ніж призупинити глобальне потепління.
    Джерело: Wayne Z. Trivelpiece, Jefferson T. Hinkea, Aileen K. Millera, et al., Variability in krill biomass links harvesting and climate warming to penguin population changes in Antarctica (вся стаття у відкритому доступі) / / PNAS. 2011. V. 108. P. 7625-7628.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://elementy.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2229 | Додав: wiktor | Теги: Аделі, пінгвін, популяція, море Скоша, криль | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar