Головна » 2012 » Май » 2 » Динозаври знаходилися на шляху до вимирання до падіння метеорита
21:54
Динозаври знаходилися на шляху до вимирання до падіння метеорита
Динозаври знаходилися на шляху до вимирання до падіння метеорита   Деякі популяції динозаврів Північної Америки почали вимирати протягом останніх 12 млн років крейдяного періоду - задовго до того, як в Землю врізався астероїд (або комета).
  Метеорит, що впав 65500000 років тому, можливо, був лише одним з багатьох факторів, які привели до загибелі динозаврів (за винятком птахів). Приблизно до цього ж часу відносяться активний вулканізм і сильні зміни рівня моря.
   Стівен Брузатте з Колумбійського університету та Американського музею природної історії і його колеги вперше описали морфологічну різноманітність динозаврів, тобто мінливість будови тіла в межах окремих груп. Чим вищий цей показник, тим, як правило, здоровіша популяція.
  Попередні дослідження майже завжди намагалися оцінити чисельність динозаврів на підставі палеонтологічного літопису, але цей метод грішить нерівномірною вибіркою: одні геологічні формації краще зберігають скам'янілості, ніж інші.
  Група пана Брузатте проаналізувала відмінності в розмірах тіла представників семи основних груп динозаврів за допомогою баз даних, які містять детальні описи скелетної структури приблизно 150 видів. З'ясувалося, що великі травоїдні ящери (наприклад, гадрозаври і цератопсіди) почали вимирати задовго до кінця крейдяного періоду. З іншого боку, невеликі травоїдні (анкілозаври і пахицефалозаври), хижі динозаври (тираннозаври і целурозаври) і величезні травоїдні без розвинених адаптацій до необхідності перетирати рослини (зауроподи) залишалися досить стабільними.
    Тим самим стає очевидним, що травоїдні в той час зазнали якийсь сильний екологічний тиск. П-н Брузатте пов'язує це з горотворенням і зміною рівня моря. Ще кілька мільйонів років, і проблеми почалися б і в інших груп динозаврів, особливо тих, що знаходилися вище в харчовому ланцюзі.
   Пол Апчерч з Університетського коледжу Лондона (Велика Британія) вважає, що скорочення деяких популяцій динозаврів і подальше їх вимирання - два не пов'язаних між собою події. За його словами, той факт, що хтось почав вимирати за мільйони років до падіння метеорита, жодним чином не пояснює раптове зникнення інших груп. До того ж, зазначає фахівець, подібні зниження чисельності мали місце кілька разів в історії динозаврів, яка тривала 165 млн років.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications.
   Підготовлено за матеріалами Discovery News.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 1960 | Додав: wiktor | Теги: крейда, популяція, вимирання, Брузатте, динозавр | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar