Головна » 2011 » Июнь » 3 » Гребля важливіша індіанців
08:09
Гребля важливіша індіанців
індіанці, Бразилія, гребля, амазонка, річка   Бразильське агентство із захисту навколишнього середовища (Ibama) підтримало будівництво греблі на річці Амазонка, проти якого виступають екологи і корінне населення прибережних районів, повідомляє BBC News. Представники агентства заявляють, що був проведений скрупульозний аналіз того, як зведення греблі вплине на навколишнє середовище. Уряд Бразилії стверджує, що ця споруда стане ключем до вирішення енергетичних проблем країни.
  У січні цього року Ibama вже дозволив проводити попередні роботи на річці Шінгу, правій притоці Амазонки, де і буде зведена гребля. Зараз агентство видало попередній дозвіл консорціуму Norte Energia почати збір необхідних частин. Тобто, теоретично, будівництво вже може розпочатися.
  Проте в офіс прокурора штату Пара (Para), де розташовується місце будівництва майбутньої греблі, вже надходили позови на авторів проекту. Активісти стверджують, що гребля довжиною 6 км загрожує життю індіанських племен і зробить бездомними 50 тис. чоловік, так як буде затоплено близько 500 км ² сельви. Вперше про плани будівництва греблі було заявлено 30 років тому, і з тих пір вона є предметом запеклих суперечок.
   «Навколо світу» розповідав про те, що в лютому цього року в місті Бразиліа, столиці Бразилії, сотні представників тубільних народів провели акції протесту проти зведення греблі, яка стане третьою в світі за величиною. Лідери руху створили петицію, яку підписали вже близько півмільйона людей.
    Для багатьох тубільних народів Амазонка є єдиною транспортною артерією. У вересні минулого року ріка досягла найнижчого рівня за останні 40 років. Це викликало проблеми з транспортом, що негайно позначилося на економіці регіону. Тоді рівень води зупинився на позначці 106 м, що на 50 см нижче, ніж у 2005 році, коли був встановлений попередній рекорд.
   А на іншому кінці світу, в Китаї, в липні минулого року паводки піддали перевірці на міцність знамениту греблю «Три ущелини» (Three Gorges Dam), найбільшу греблю в світі. Щоденний потік води досяг 56 тис. м ³, а рівень води на справжній момент дорівнює 158 м, що всього на 10% нижче максимального рівня.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1913 | Додав: wiktor | Теги: Бразилія, амазонка, індіанці, гребля, річка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar