Головна » 2011 » Август » 28 » Підземний двійник Амазонки
08:49
Підземний двійник Амазонки
 Бразилія, Хамза, Амазонка, річка, гідрогеологія Бразильські вчені виявили підземну річку на глибині близько 4 тис. метрів, яка тече з заходу на схід під найзнаменитішою у країні річкою Амазонкою. Підземній річці присвоєно назву Хамза (Hamza), і її довжина становить близько 6 тис. км; Амазонка має майже таку ж протяжність. Про це повідомляє агентство France Presse.
   Відкриття було зроблене групою фахівців на чолі з Елізабет Піментел (Elizabeth Pimentel) в результаті вивчення термальних даних з 241 свердловини, пробуреної бразильським нафтовим гігантом Petrobras в Амазонії в 70-х і 80-х роках минулого століття.
  Хоча обидві річки течуть в одному напрямку, вони не ідентичні, зрозуміло. Зокрема, швидкість потоку підземної річки набагато нижче, і впадає Хамза в океан глибоко під землею. На думку вчених, саме Хамза відповідальна за низький рівень солоності вод навколо гирла Амазонки.
  Вчені говорять, що дослідження, які свідчать про наявність підземної річки, поки знаходяться на попередній стадії, але очікується, що до 2014 року існування Хамзи буде підтверджено. Коментувати вплив підземної річки на економіку і навколишнє середовище фахівці відмовляються.
   Нагадаємо, що в 2007 році спелеологи-нирці виявили на півострові Юкатан, Мексика, підземну річку, яка може виявитися однією з найдовших з усіх існуючих на планеті. Вона з'єднує два комплекси печерних систем, являючи собою водний шлях довжиною щонайменше в 154 км.
  Річка може бути пов'язана ще з двома печерними системами. Якщо це дійсно так, її довжина збільшиться ще на 200 км.
   Раніше найдовшими в світі вважалися підземна річка Сен-Пол (St. Paul) на філіппінському острові Палаван, - 8 км, і річка Сон Треч (Son Trach) у В'єтнамі протяжністю 11,2 км.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3899 | Додав: wiktor | Теги: Бразилія, амазонка, гідрогеологія, Хамза, річка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar