Головна » 2010 » Декабрь » 14 » Іноземних туристів запросили до Чорнобиля
18:13
Іноземних туристів запросили до Чорнобиля
rian.com.ua
Чорнобиль, екстремальний туризм, україна, техногенна катастрофа        Україна має намір заробляти на «екстремальному туризмі», організувавши з наступного року масовий доступ до місця найбільшої техногенної катастрофи сучасності.

Ось таку в міру божевільну заяву зробив 13 грудня український міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога, який відвідав Чорнобильську зону. За словами чиновника, влада керується зовсім не корисливими інтересами, а всього лише прагненням упорядкувати напівлегальну діяльність турфірм, що влаштовують екскурсії за маршрутами, які далеко не завжди відповідають вимогам безпеки.

Забезпечувати вільне переміщення по 30-кілометровій Зоні відчуження навколо ЧАЕС ніхто не має наміру: маршрути нібито будуть строго контролюватися. Зараз ця територія обслуговується персоналом з 2 500 фахівців, контролюючих радіаційний фон і «мінімізують» його згубний вплив на людину. Об'єкт ретельно охороняється.

Сьогодні вартість одноденного «лівого» туру з Києва для іноземців становить, судячи з веб-інформації, від $ 70-150 при відвідуванні в групі до $ 500-600 при індивідуальних поїздках.

Дивно також і те, що «ідея» української адміністрації отримала схвалення глави Програми розвитку ООН (ПРООН) Хелен Кларк, яка також взяла участь у вчорашньому візит на місце аварії. Дама переконана, що подібний «туризм» послужить освітнім і гуманітарним цілям.

Поставити відвідини Чорнобиля «на потік» планується в 2011 році, коли буде відзначатися 25-та річниця трагедії. Наплив іноземців може зрости ще через рік, коли Україна і Польща приймуть чемпіонат Європи з футболу.

Можливо, серед відвідувачів з-за кордону виявляться інвестори, які захочуть вкластися в масштабний проект установки нового «саркофага» над зруйнованим 4-м енергоблоком поверх діючого. Конструкцію розміром 260 на 150 метрів і заввишки 105 метрів передбачається побудувати до 2015 року. Гігант вагою в 20 тис. тонн, здатний «накрити» нью-йоркську статую Свободи, обійдеться приблизно в $ 1,15 млрд. Без іноземних інвестицій України явно не обійтися.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2930 | Додав: wiktor | Теги: Чорнобиль, техногенна катастрофа, україна, екстремальний туризм | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar