Головна » 2010 » Октябрь » 14 » Кит зробив рекордний заплив
23:34
Кит зробив рекордний заплив
горбатий кит, заплив, Бразилія, Мадагаскар    Самотня самка горбатого кита (Megaptera novaeangliae) пропливла більше 9800 км від місць свого традиційного годування в Бразилії до о. Мадагаскару, встановивши рекорд найдовшої міграції морських ссавців, коли-небудь зафіксованою. Про це сьогодні повідомляється в онлайн-випуску журналу Nature.

Зафіксував дистанцію біолог Пітер Стівік (Peter Stevick), що працює в коледжі Атлантики (College of the Atlantic), м. Бар-Харбор, штат Мен, США, разом зі своїми колегами. Стаття про це відкриття опублікована сьогодні в журналі Biology Letters.

Горбаті кити, або горбані, відомі своїми міграціями, довжину серед всіх морських ссавців. Цей заплив виявився на 400 км довше попереднього рекорду.

Сьогодні фахівцям відомо про китів не так вже й багато, - гігантські ссавці весь час знаходяться у воді, і тому отримати від них біологічні зразки дуже важко. Через цих складнощів вчені не можуть з'ясувати, наскільки здорова та чи інша популяція китів.

Як уже розповідав «Навколо світу», кити, а також тюлені пірнають по кілька разів на день, опускаються на глибину сотні метрів і проводять там хвилин за сорок. Людина на їх місці швидко заробив би кесонну хвороба. Адже, починаючи з 20-метрової глибини, тиск повітря в наших легенях досягає 3 атмосфер. При такому тиску надійшов з повітря азот розчиняється в крові і жирі і поступово насичує їх, і коли нирець спливає, з його тканин виділяються бульбашки азоту, що дуже болісно і може привести до загибелі.

Є припущення, що морські ссавці перед зануренням не набирають повні легені повітря, а, навпаки, видихають його. Їхня кров і м'язи насичені киснем, але легкі майже порожні. Якщо в легенях немає повітря, то в крові нізвідки взятися і азоту.

Китам ж і видихати необов'язково. Обсяг їх легких невеликий в порівнянні з обсягом верхніх дихальних шляхів. Коли кіт опускається на глибину, зрослий тиск стискає його легені і видавлює повітря у велику трахею, яка не стискається, тому що укріплена кістковими кільцями. Крім того, на глибині кровотік в китових легких падає до мінімуму: якщо в легенях і є певна кількість повітря, у кров потрапляє дуже мало азоту.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1627 | Додав: wiktor | Теги: Бразилія, заплив, горбатий кит, Мадагаскар | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar