Головна » 2010 » Ноябрь » 20 » У глибоких шарах земної кори вперше виявлено життя
09:30
У глибоких шарах земної кори вперше виявлено життя
базальт, земна кора, надра Землі, живі організми       На морському дні знаходяться відкладення, що приховують шар базальту, а ще глибше під ним, безпосередньо під мантією, - магматичний шар океанічної кори, що складається з габброідних порід. Він до цих пір залишається маловивченим, оскільки базальт важко пробити, пише Компьюлента.

Учасники Комплексної програми океанського буріння зайнялися вивченням Атлантичного масиву, де завдяки тектонічної активності габброідний шар залягає в районі 70 метрів від морського дна. Вчені на чолі зі Стівеном Джованноні з Університету штату Орегон (США) змогли проникнути на глибину 1 391 метр, де температура досягає 102 градусів Цельсія.

Там учені виявили розріджені, але широко поширені колонії бактерій. Виявилося, що мешкають в габброідном шарі бактерії навчилися харчуватися вуглеводнями - метаном і бензолом - подібно бактеріям, які живуть у нафтових пластах і забрудненої грунті. Це може означати, що бактерії мігрували вниз з порівняно неглибоких регіонів, а не розвинулися всередині кори.

Рольф Педерсен з Бергенського університету (Норвегія) вважає зроблене його колегами відкриття дуже важливим. Воно вказує на те, що реакції між нафтою і газом, що йдуть всередині кори, можуть проходити і в мантії, і тоді життя може існувати ще глибше, передає NewScientist.

Результати дослідження опубліковані в журналі PLoS ONE.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1620 | Додав: wiktor | Теги: живі організми, надра Землі, базальт, земна кора | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar