Головна » 2012 » Октябрь » 15 » Лісові пожежі виявилися корисні для лісу
15:35
Лісові пожежі виявилися корисні для лісу
    Постійно підвищена середньорічна температура призвела останнім часом до надмірного розмноження найнебезпечніших шкідників хвойних дерев - жуків-лубоїдів. Ці комахи знищують величезні площі хвойних лісів в Північній Америці, і тому проблема збереження дерев сьогодні стала особливо гострою.
    Займаючись пошуком рішень, група вчених з Університету Альберти виявила, що у хвойних дерев є власний механізм, який дозволяє пережити подібні навали шкідників. Вивчаючи механізм розвитку широкохвойної сосни, дослідники визначили, що дерева мають можливість забезпечувати довгострокове зберігання свого насіння, для відновлення лісу після несприятливого періоду.
    Виявилося, що для того щоб шишки змогли розкритися для проростання насіння, їм потрібна лісова пожежа, яка буває далеко не кожен рік. Тому навіть якщо жуки і викосять частину лісу, то що впали з дерев шишки відновлять його, розкрившись під впливом високої температури при лісовій пожежі.
   Продовжуючи вивчати це питання, учені проростили насіння з шишок, що висіли на деревах і впали на землю в різні роки після навали лубоїдів. Виявилося, що лишені на дереві закриті шишки, проростають більш ніж в 90% випадків, а що впали на землю - майже в 80% випадків. А ось якщо шишка виявлялася з якихось причин відкритою, то проростання насіння з неї було менше 50%. Причому ці ж дослідження показали, що здатність до проростання у насіння широкохвойної сосни зберігається на високому рівні впродовж 15 років. Варто згадати також і про гидроманипуляторы для леса.
   Автор: Світлана Бойко

Фото: http://geografica.net.ua
Джерело: http://www.science.yoread.ru/news.php?readmore=1300
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3510 | Додав: wiktor | Теги: ліс, лубоїд, шишки, пожежа, Жуки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar