Головна » 2010 » Октябрь » 19 » На Гаїті вирує стихія
10:38
На Гаїті вирує стихія
повінь, Гаїті, стихія      Проливні дощі, що обрушилися на Гаїті у вихідні, призвели до повені в столиці країни Порт-о-Пренсі (Port-au-Prince), повідомляє Associated Press. За словами офіційних осіб, загиблими вважаються не менше 12 осіб.

Дощі почалися в гірському кільці, навколишньому столицю. Вони перетворили місто в річку, а вантажівки, подібно човнам, плавали по вулицях. 10 осіб померли в будинках, коли їх заповнювала вода, одна людина впав у відкриту каналізацію. Інші загинули в спробах перетнути утворилися річки.

Дві дитини померли в м. Каррефур (Carrefour) у таборі для постраждалих від страшного землетрусу, що стався 12 січня цього року. Кореспондент Associated Press повідомив, що десятки сімей ремонтують свої тимчасові пристанища. Бруд з гір перетворила їх новий будинок у величезне озеро. Групи, які допомагають відновленню країни після землетрусу, заявляли, що були готові до проливним дощам. Канали були очищені, а навколо деяких таборів для потерпілих була створена дренажна система. Однак, незважаючи на це, за минулий місяць повідомлялося про смерть 23 осіб.

Нагадаємо, що землетрус став найсильнішим за останні 100 років. Його епіцентр знаходився в 15 км на південний-захід від Порт-о-Пренса. Від підземних поштовхів магнітудою 7 постраждало безліч будинків у місті, в тому числі президентський палац, представництва ООН та будівлю Всесвітнього банку. Число загиблих перевищило 230 тис. осіб.

Ускладнює ситуацію погана система охорони здоров'я в країні. Згідно з рейтингом консалтингового агентства Mercer Human Resource, Порт-о-Пренс має рекордно низьким рівнем санітарії та охорони здоров'я. Більше проблем тільки в столиці Азербайджану - Баку, столиці Бангладешу - Дакки, і Мадагаскару - Антанаріву. На думку головного дослідника Mercer Слагін Паракатіл (Slagin Parakatil), у бідних країнах часто не вистачає медичної інфраструктури, що включає в себе лікарні та соціальні мережі. Крім того, в багатьох областях залишаються також і проблеми неякісної води та порушення санітарних норм.

Цей рік сумно знаменитий стихійними лихами. Повені, що відбулися в Пакистані стали найбільш руйнівними з 1929 року. ООН оголосила їх найбільшим гуманітарною кризою в історії: від катаклізму вже постраждало більше людей, ніж у результаті цунамі в Південно-Східній Азії та землетрусів у Кашмірі (2005 рік) і на Гаїті разом узятих. І хоча вода забрала життя «всього» 1600 пакистанців, що в порівнянні з 610 тис. жертв трьох вищеназваних катастроф здається зовсім незначним, постраждалих від повені налічується $ 13,8 млн, і всім їм потрібно довгострокова або короткострокова допомога.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2055 | Додав: wiktor | Теги: повінь, Гаїті, стихія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar