Головна » 2011 » Декабрь » 1 » На шляху мігруючих тварин виникають нові перешкоди
07:09
На шляху мігруючих тварин виникають нові перешкоди
міграція, тварини, перешкоди, бар'єр, Арктика  Мігруючих тварин у світі налічується близько десяти тисяч видів. Незважаючи на те, що кордонів і віз для них не існує, все частіше на їхньому шляху виникають створювані діяльністю людини бар'єри. 
   Ще сильніше ускладнює життя мігруючих тварин потепління клімату. А якщо врахувати ще й браконьєрство, то стає зрозуміло, що сьогодні видове різноманіття тварин під загрозою. Проблема їх порятунку обговорюється на що проходить в норвезькому Бергені Конференції учасників Конвенції зі збереження видів тварин.
   Багато маршрутів міграції тварин зникли вже сьогодні, і причиною цьому стало зведення ліній електропередач і дамб, будівництво огорож та доріг. Проте стан справ можна виправити впровадженням проектів зі сталого природокористування, і вступила в силу в Бонні в 1983 році Конвенція по збереженню видів тварин переслідує саме ці цілі.
  Мігрують і рідкісні тварини, і численні види, але це зовсім не означає, що про охорону під час міграції і зимівлі численних видів тварин не потрібно турбуватися. Трансформація місць проживання може призвести до того, що їм ніде буде зимувати.
   В останні роки досягнуто певних успіхів в охороні екосистем. Зокрема, завдяки десятирічної програмі з відновлення та збереження водно-болотних угідь в Росії, Казахстані, Ірані та Китаї збільшилися шанси на виживання зникаючого журавля, крім того, це дозволило поповнити запаси питної води і збільшити кількість риби у водоймах.
   Ще один вид - білі ведмеді, яких збереглося близько двадцяти тисяч особин. Живуть вони на узбережжі Арктики і островах розташованих навколо Північного полюса країн. На популяції цих тварин негативно позначається глобальне потепління і відходи людської діяльності. П'ять держав вже підписали Угоду про збереження білих ведмедів і їх місця існування, метою якого є захист екосистеми, особливо місць видобутку їжі, зимівлі та маршрутів міграції. Згідно цієї Угоди на білих ведмедів заборонено полювати з моторних човнів і з повітря.
Фото: www.nationalgeographics.com
Джерело: http://ecoportal.su
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 3833 | Додав: wiktor | Теги: міграція, Арктика, тварини, перешкоди, бар'єр | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar