Головна » 2011 » Ноябрь » 24 » Погода стає нестійкою
22:33
Погода стає нестійкою
протокол, Кіото, викиди, парникові гази    Світ не просто теплішає, в деяких частинах планети погода стає все більше ... безладною.  
   Девід Медвігі з Прінстонського університету (США) і його колеги, вивчивши супутникові дані про кількість сонячного світла, відбитого від Землі, і опадів, з'ясували, що в певних місцях все частіше змінюють один одного ясна і похмура погода, зливи і сухі дні. Чому це відбувається, незрозуміло. 
  За 24-річний період (1984-2007 роки) мінливість сонячного світла, що досягає поверхні, істотно оновилася на 35 з гаком відсотках території планети - в першу чергу в тропіках Африки та Азії, а також (сезонно) подекуди в Амазонії. Там зміна ясних і похмурих днів зростає в середньому трохи менше ніж на 1% на рік.  
   Дані про опади охоплювали відрізок з 1997 по 2007 рік. Мінливість опадів корелює із зростанням коливань сонячного світла. За 11 років частота змін зросла на 25% - в тих же регіонах.
   Дослідники підозрюють, що цей процес якось пов'язаний з гігантськими конвективними хмарами, створюваними теплим повітрям. Їх кількість зростає якраз над зазначеними областями планети.
   Це одне з перших досліджень глобального клімату, присвячених щоденним змін погоди. Поки кліматологи зосереджені на крайнощах (наприклад, рекордних температур і ураганах) і середніх показниках (за деякими оцінками, з часів промислової революції світова температура зросла на 0,7 ˚ C).
  Між тим мінливість погоди має величезне значення: хаос здатний нашкодити фотосинтезу, змінити склад екосистем, знизити ефективність сонячних фабрик.
   Результати дослідження опубліковані в Journal of Climate.
   Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2255 | Додав: wiktor | Теги: Прінстон, планета, погода, Дослідження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar