Головна » 2012 » Январь » 4 » Припливи в озері Лох-Несс
07:54
Припливи в озері Лох-Несс
  озеро, припливи, Шотландія, Лох-Несс Вчені з Національного океанографічного центру (National Oceanography Center) у Великобританії та університету Порто (University of Porto) в Португалії виявили, що глибина води в шотландському озері Лох-Несс (Lochness) може змінюватися в залежності від припливів у Північному морі. Про це повідомляє Discovery News з посиланням на журнал Geophysical Research.
  Коли на Північному морі - в 13 км на схід від озера Лох-Несс - починається приплив, посилення тиску на морському дні деформують Землю. Цей процес називається океанічної припливної навантаженням. Зміна тиску на поверхні морського дна позначається і на рівні води в озері. Це можна порівняти з чашкою з водою, що стоїть на хисткому столі - коливання столу будуть позначатися і на коливаннях води в чашці.
   Дослідники розмістили датчики тиску по всьому озеру Лох-Несс, щоб виміряти зміни глибини з неймовірною точністю - до 0,1 мм. В результаті вимірювань було встановлено, що глибина озера змінювалася на 1,5 мм в залежності від припливу в Північному морі. За словами вчених, ці вимірювання можуть бути першими для європейського озера, на якому зафіксовані зміни глибини в залежності від океанічної припливної навантаження.
  Нагадаємо, раніше вчені зробили припущення, що припливи можуть провокувати дивні коливання, розташовані в глибині земної поверхні і продовжуються тижнями.
Фото: upload.wikimedia.org
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2945 | Додав: wiktor | Теги: озеро, припливи, Лох-Несс, Шотландія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar