Головна » 2012 » Февраль » 20 » Східна Африка висохла через океани
20:33
Східна Африка висохла через океани
 Деменокаль, Африка, охолодження, океан 2 млн років тому температура Індійського і Тихого океанів сильно змінилася. Крім іншого це призвело до зрушення картини опадів в Східній Африці. В результаті на зміну лісовим масивам прийшли пасовища, і число видів помітно збільшилося, з'явилися умови для появи предків сучасних антилоп, коней та ін.
  На цей рахунок запропоновано кілька гіпотез, розповідає автор дослідження Пітер Деменокаль з Колумбійського університету (США). Серед них - охолодження Північної Атлантики, зниження вмісту в атмосфері вуглекислого газу і зростання вулканічної активності. Однак жодна з них не змогла запропонувати повного пояснення подій у Східній Африці.
  П-н Деменокаль сфокусувався на перепадах температури океану вздовж екватора. Саме вони визначають сьогоднішню картину опадів. На заході екваторіальної частини Тихого океану (в районі Борнео) і сході - Індійського (поблизу північно-західного узбережжя Австралії) сконцентровані теплі води. Вони притягують до себе дощі, тоді як в давнину полоса опадів була майже рівномірно розподілена по всьому Індійському океану від Східної Африки до Австралії.
  Дослідницька група розглянула дані про температуру поверхні Індійського океану і порівняла їх з відомостями, почерпнутими із зразків порід, піднятих з дна Тихого океану.
   З'ясувалося, що більше 2 млн років тому температура Індійського океану була приблизно однаковою по всій його території - 27-28 ˚ C. А близько 2 млн років тому західна частина океану поблизу Аравійського моря охолола до 25 ˚ C, тоді як східна - біля північно-західного узбережжя Австралії - потеплішала до 28-29 ˚ C. Аналогічну картину дослідники виявили в Тихому океані, тільки захід, навпаки, потеплішав, а схід охолов. В цей же час змінилася картина опадів над Східною Африкою.
  Потім пан Деменокаль і його колеги запустили кліматичні моделі, в яких не було різниці між температурою Індійського і Тихого океанів. В цьому випадку дощі над Східною Африкою посилювалися.
  Результати дослідження були представлені на конференції Американської асоціації сприяння розвитку науки.
   Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2723 | Додав: wiktor | Теги: Океан, охолодження, африка, Деменокаль | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar