Головна » 2014 » Март » 20 » Сьогодні День весняного рівнодення
09:20
Сьогодні День весняного рівнодення

   Весняне рівнодення ( Vernal Equinox ) - одне з унікальних явищ природи , суть якого , кажучи науковою мовою , зводиться до того , що « в момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор » . Говорячи простіше , в цей день Земля , обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси , одночасно рухаючись навколо Сонця , знаходиться в такому положенні по відношенню до світила , що сонячні промені , що несуть теплову енергію , падають прямовисно на екватор.

   Сонце переходить з південної півкулі в північну , і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі . З 2010 до 2014 року весняне рівнодення настає 20 березня. Весняне й осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називають тропічним роком. Цей рік сьогодні і прийнятий для вимірювання часу. У тропічному році приблизно 365,2422 сонячних діб. Ось через це « приблизно» рівнодення щороку припадає на різний час доби , щороку просуваючись вперед приблизно на 6 годин.

   У День весняного рівнодення починається Новий рік у багатьох народів і народностей Землі : Іран , Афганістан , Таджикистан , Казахстан , Киргизстан , Узбекистан - практично всі країни Великого шовкового шляху пов'язують початок нового року з цим явищем природи. У цей день світло і темрява розділяються порівну . У давні часи, коли не було календарів , весну визначали по сонцю. Вважалося , що саме з цього дня починаються оновлення в природі: перший весняний грім , набухання бруньок на деревах , буйне проростання зелені. День весняного рівнодення особливо шанувався і в язичницькій вірі . Вважалося , що в цей день в річному круговороті Весна , що уособлює собою пожвавлення і відродження природи , приходить на зміну Зимі. Як відомо , коли Сонце переходить з північної півкулі в південну , настає осіннє рівнодення - 22 або 23 вересня.

Фото: http://shkola.ua/web/uploads/book/99/images/SN93zzqC.jpg
Джерело: http://www.calend.ru/holidays/0/0/1176/
Категорія: Визначні дати | Переглядів: 2477 | Додав: wiktor | Теги: сонце, Півкуля, рівнодення, весна, 20 березня | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar