-->Головна » Справи геологічні

Тектоніка плит визначила розвиток життя на Землі

   Клімат Землі не стелив червоний килимок першим багатоклітинним організмам. Кембрійському вибуху передував кріо ... Читати далі»

Вода може існувати біля нижньої межі мантії

   Вода може бути присутньою в мантії Землі аж до її нижньої межі біля самого ядра планети на глибині до трьох тисяч кілометрів.
   ... Читати далі»

Великий каньйон не такий вже і древній

  За новими даними , аризонский Великий каньйон утворювався не 70 млн років тому , як говорили попередні дослідження , а 5-6 млн ... Читати далі»

Палеонтологи знайшли залишки древньої риби з чотирьма "ногами"

  У Канаді були виявлені останки древньої « чотириногої » риби - Tiktaalik roseae , повідомляє independent - news.ru .

Що ховається під вулканом ?

  Цієї осені Карін Зіглох вирушила в плавання по Індійському океану , щоб перевірити пастки , які вона розставила роком раніше. Вона полювала не так на глибоководних істот , а на дещо ще більш глибоке і невловиме - тонкий потік гарячої породи , що піднімається з надр планети. ... Читати далі»

Магнітне поле обертає різні шари ядра Землі в протилежні сторони

  Довгий час різні способи дослідження земного ядра давали різні дані про направлення його обертання. Нова модель показує, що колишні методи , як і різноспрямованість руху шарів , пов'язані між собою.
  Філіп Лівермор ( Philip Livermore ) і його колеги з Лідського університету ( Великобританія ) заявляють , що їм нарешті вдалося вирішити загадку про направлення обертання шарів ядра нашої планети.
  Магнітне поле , що породжується зовнішніми шарами ядра , змушує його внутрішні шари крутитися в протилежному напрямку. ( Ілюстрація UL . )

... Читати далі»

Під Північною Америкою знайшли « шрам »

 Мільйони років тому рухалася на захід Північно - Американська плита літосфери, яка пройшла над стовпом гарячого матеріалу , що піднімався з земних надр і опалив її нижню частину. Зараз плюм знаходиться під Атлантичним океаном , але залишкове тепло як і раніше відображається на сейсмічних хвилях , що розповсюджуються по континенту .
  Коли подібні мантійні струмені опиняються під тонкою океанічною корою , вони часто пробивають її і створюють вулкани : досить згадати Гавайські острови . Але більш стару , холодну і товсту континентальну кору проломити набагато важче , каже геофізик Жішен Чу з Інституту геодезії і геофізики в Ухані (КНР). Єдина ознака , що вказує на давні шляхи « гарячих точок » на землі , - це кімберліти , вулканічні і іноді алмазоносні породи , що позначають місця давніх глибинних вивержень.

... Читати далі»

Камчатський глибокий землетрус виявився найпотужнішим в історії

 Сейсмологи з Каліфорнійського університету встановили , що землетрус магнітудою 8,3 в Охотському морі, що сталося 24 травня цього року , було найпотужнішим серед усіх відомих глибоких землетрусів. Дослідження опубліковане в журналі Science , його короткий зміст можна прочитати на сайті університету .
  Вчені встановили , що Гіпоцентр сейсмічної активності знаходився на глибині 609 кілометрів під шельфом Охотського моря. Землетрус , таким чином , безперечно слід віднести до слабо вивченого класу глибоких , хоча за швидкістю руху розлому та деяким іншим ознакою воно «дуже схоже на поверхневі землетруси ».

... Читати далі»

« 1 2 3 4 5 ... 8 9 »