-->Головна » Справи геологічні

Звання найбільшого вулкана Землі перейшло до Таму

 На дні Тихого океану приблизно в 1 600 км на схід від Японії виявлений вулкан розміром з Нью-Мексико або Британські острови - найбільший на Землі і один з найбільших в Сонячній системі .
  Масив Таму ( Tamu масив )  вважалося складається з більш дрібних утворень , а тепер учені мають намір переглянути усталені уявлення в морській геології , адже це один величезний щитовий вулкан. «Він в тій же лізі , що і марсіанський Олімп» , - підкреслює провідний автор дослідження Вільям Сегер з університету Х'юстону ( США ) .

... Читати далі»

Не вся сірка на поверхні Землі прилетіла з космосу , довели вчені

   Жабран Лабіда з Університету Парижа VII і його колеги виміряли ізотопний склад сірки в базальтових породах Південно - Атлантичного хребта - підводного хребта в Атлантичному океані.
   Сірка була вся принесена на поверхню Землі метеоритами ... Читати далі»

Земну мантію запідозрили в розігріві Гренландії

   Міжнародна група дослідників виявила, що тепло мантії надає відчутний вплив на крижаний щит Гренландії. Стаття дослідників з'явилася в Nature Geoscience.

У більшості кліматичних моделей, що описують клімат над сушею або морем, літосферним теплом нехтують - основними «двигунами» клімату в цих регіонах виступають повітряні потоки і Сонце. Ситуація інша, якщо йдеться про регіони з відносно тонкою земною корою, перманентно покритих льодом. ... Читати далі»

Атлантичне узбережжя США деформовано невідомим процесом

 Геологи тільки починають підбиратися до розуміння того, що область, удавана стабільною, насправді підштовхується вгору рухом матеріалу в мантії.
  У порівнянні з західною частиною Північної Америки - гористої, вулканічної і сейсмонебезпечній - геологічно спокійне східне узбережжя отри ... Читати далі»

У центрі Землі гарячіше, ніж ми думали

 Експеримент, що повторив штудії двадцятирічної давності, дозволив збільшити температуру твердого ядра планети на тисячу градусів.
  Температура поблизу центру Землі, за новими даними, дорівнює 6000 ° C - на тисячу градусів більше, ніж показав аналогічний експеримент, проведений 20 років тому.
   Тим самим підтверджується правдивість геофізичних моделей, які говорять про те, що перепад температур між твердим ядром і мантією над ним повинен становити щонайменше 1500 ° C, інакше неможливо пояснити існування геомагнітного поля.
    До речі, заодно вдалося встановити, чому помилилися автори попереднього дослідження.
  Ядро Землі складається в основному з кулі рідкого заліза з температурою 4000 ° C і «щільністю» понад 1,3 млн атмосфер. У цих умовах залізо настільки рідке, що його можна порівняти з водою в океанах. Лише в самому центрі планети, де тиск і температура ще вище, залізо переходить в тверду фазу. Аналіз викликаних землетрусами сейсмічних хвиль, що проходять крізь Землю, дозволяє судити про товщину обох ядер і навіть про те, як з глибиною зростає тиск. Але ці хвилі нічого не говорять про температуру, яка має великий вплив на рух матеріалу всередині рідкого ядра і твердої мантії над ним. Більше того, саме перепад температур між мантією і ядром вважається головним чинником великомасштабних термічних переміщень, які разом з обертанням Землі створюють щось на зразок динамо-машини, що породжує магнітне поле планети. Розподіл температур всередині Землі лежить також в основі геофізичних моделей, що пояснюють виникнення і активну діяльність вулканів в таких місцях, як Гаваї або Реюньйон.

... Читати далі»

Землетруси створюють золоті жили в одну мить

   Давно відомо, що золоті жили формуються в мінеральних відкладеннях гарячих рідин, що проходять через глибокі тріщини в земній корі. За новими даними, цей процес може протікати практично миттєво - можливо, в декілька десятих доль секунди.
  Це відбувається уздовж тріщин (fault jogs), що з'єднують основні лін ... Читати далі»

Гранд-Каньйон, можливо, старший свого віку

  На думку більшості геологів, Гранд-Каньйон виник 5-6 млн років тому в результаті того, що річка Колорадо розмивала породу шар за шаром. Один із доказів - величезні купи вимитого гравію на західному краю каньйону, що з'явилися якраз у цей час.
  Однак нове дослідження було присвячене іншим ... Читати далі»

Суперземлі можуть мати сильне магнітне поле

  Багато астрономів вважають більшість «суперземель» неживими, оскільки у них немає найважливіших компонентів магнітного динамо, яке породжує магнітне поле (яке захищає, наприклад, Землю). Причина цього, ймовірно, в дуже великому тиску в ядрі, що виключає для нього гідродинамічну поведінку, так само ... Читати далі»

« 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 »