-->Головна » Справи геологічні

Місяць стане джерелом корисних копалин

Планетолог і астробіолог Ян Кроуфорд з Лондонського університету вважає, що природні ресурси Місяця можуть використовуватися для допомоги у створенні промислової інфраструктури в навколоземному просторі.

За словами Кроуфорда, складно виділити якийсь конкретний природний ресурс Місяця, заради якого варто було б затівати його буріння. Без додаткових оцінок не обійтися, повідомляє портал SPACE.com. «М'яко кажучи, це непросте питання», - говорить учений. Потенційно, на земному супутнику можна буде видобувати рідкоземельні елементи або, приміром, гелій-3. Високу цінність мають також астроїди, що містять метали платинової групи. ... Читати далі»

Палеонтологи знайшли найпершу істоту з м'язами

Незвичайне нове відкриття однієї з найбільш ранніх тварин на Землі було цікавою знахідкою найстарішої м'язової тканини - пучка клітин, які робили можливим рух цієї істоти.

Цю тварину, що жила 560 млн років тому, було виявлено в Ньюфаундленді, Канада. На основі чотиристоронньої симетрії організму, його морфологічних характеристик і м'язової тканини, вчені з Кембриджського університету, у співпраці з Університетом Оксфорда та Меморіального університету Ньюфаундленду встановили, що він відноситься до жалячого (гідроїдного). Вважалося, що перші подібні істоти з'явилися під час кембрійського вибуху, раптового збільшення біорізноманіття, який стався 540 млн років тому. Тоді на Землі, згідно відомим скам'янілостям, з'явилася велика частина сучасних груп живих істот. ... Читати далі»

Вчені виявили в надрах Землі величезні запаси води

Вчені виявили в надрах Землі величезні запаси води.  На їх думку, вода, що знаходиться під землею в обсязі втричі перевищує обсяги світового океану. Вода прихована в рингвуді - гірській породі, що залягає на глибині в 700 км в мантії Землі.

... Читати далі»

На Гаваях знайшли нову породу, утворену з пластикового сміття

На узбережжі гавайських островів вчені виявили нову породу, утворену з пластикового сміття. «Камені» отримали назву пластигломерата, і історія цієї породи з часом зможе багато розповісти про життя сучасної людини його нащадкам, переконані дослідники.

Передбачає ... Читати далі»

Що ж викликає дрейф континентів ?

фото Joris van AlphenНові спостереження говорять про те , що потік мантії тягне за собою океанічну плиту , а не навпаки.

Коли теорії тектоніки плит ще не було , йшла дискусія про те , чи рухаються континенти Землі. Найбільш докладне і найвідоміше обгрунтування руху континентів було ... Читати далі»

Мамонтів міг згубити інбридинг

фото Joris van Alphen   Коли нам нагадують про мамонтів , ми негайно уявляємо собі шеститонних тварин по три метри у висоту , значні стада яких величаво борознять простори Північної Європи , погрожуючи мисливцям страшними бивнями . Чомусь на розум не приходять генетично звироднілі істоти , шкандибаючі по апокалі ... Читати далі»

В Австралії виявлено найстаріший фрагмент Землі

  Шматок каменю , який на перший погляд може здатися частиною красивого кристала , насправді має величезне наукове значення , тому що є найстарішою частиною Землі , стверджують вчені .
  Маленький шматочок кристалів циркону витягли з скелі на ранч ... Читати далі»

Рідка магма іноді віщує виверження

  Магма під вулканами , що входять в число найнебезпечніших у світі , 99 % часу може більш перебувати у відносно холодному і твердому стані. Отже , дані про те , що вона нагрілася і розплавилася , здатні вказати на ... Читати далі»

« 1 2 3 4 ... 8 9 »