Головна » 2011 » Сентябрь » 7 » Кислий океан допоміг масовому зникненню живих організмів
00:10
Кислий океан допоміг масовому зникненню живих організмів
  живі організми, океан, палеокліматПитання про те, що погубило значну частину живих істот на Землі 250 млн років тому, - справжній детектив в стилі Агати Крісті: безліч «персонажів», і кожен з них був здатний завдати смертельного удару.
   В кінці пермського періоду зникли більше 90% морських видів і три чверті сухопутних. Головними «підозрюваними» вважаються кисневе голодування океанів, викид сірководню з їх глибин, руйнування харчових ланцюжків і великі виверження вулканів.
   Альваро Монтенегро з Університету Св. Франциска Ксаверія (Канада) та його колеги спробували з'ясувати роль принаймні одного «вбивці» - підвищеної кислотності Світового океану.
   Дослідники змоделювали дев'ять гіпотетичних світів з різними континентами, топографією морського дна і рівнем вуглекислого газу в атмосфері. При концентрації 3 000 частин на мільйон (приблизно в 10 разів вище сучасного доіндустріального рівня) основна частина газу, розчиненого в морській воді, сформувала вугільну кислоту і вивільнила іони водню. Якщо вірити моделям, у районі екватора показник рН впав до 7,3, а в районі полюсів - 7,1 (сьогодні - близько 8,1). При такій кислотності багатьом морським організмам стало важко використовувати карбонат кальцію для створення захисних оболонок.
   Ця гіпотеза вірна тільки в тому випадку, якщо кислотність збільшилася дуже швидко - наприклад, в результаті серії потужних вивержень вулканів, відзначає Джонатан Пейн зі Стенфордського університету (США). Якщо ж атмосфера накачувався газом повільно, океани могли амортизувати зміни.
    До того ж модель не враховує такі фактори, як вивітрювання вуглецю з сухопутних порід, - а це важлива частина вуглецевого циклу, каже Лі Камп з Університету штату Пенсільванія (США).
   Результати дослідження опубліковані в журналі Paleoceanography.
   Підготовлено за матеріалами ScienceNews.
Фото: www.tetis.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1720 | Додав: wiktor | Теги: палеоклімат, Океан, живі організми | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar