Головна » 2011 » Июнь » 9 » У «загублених містах» Світового океану все-таки є життя
08:58
У «загублених містах» Світового океану все-таки є життя
загублене місто, Світовий океан, біорізнманіття    Світовий океан може приховувати тисячі «загублених міст», тобто місць проживання живих істот, яким байдуже самі екстремальні умови.
  Група вчених з Великої Британії та Франції виявила скам'янілі останки мідій, молюсків і равликів у кілометрі від їх звичайного будинку - «чорного курця» Серединно-Атлантичного хребта. Їх вік оцінено в 100 тис. років.
    Знахідка змушує припустити, що великі безхребетні здатні вижити далеко від осі спредінга хребта - області гідротермальних джерел, яку прозвали «Загублене місто». Такі місця допомагають зрозуміти, як розвивалося життя на молодій Землі і, можливо, інших планетах. «Ми з 1970 року знали, що в жерлах з високою температурою, розташованих уздовж Серединно-Атлантичного хребта, можуть жити дивні створіння, які харчуються бактеріями, які воліють екстремальні умови, - говорить співавтор дослідження Кріспін Літл з Університету Лідса. - Але в «Загублений місті» їх не знайшлося, і це позбавляло сну вчених, тим більше що поживних бактерій там було предостатньо ».
   «Загублене місто» було відкрито в 2000 році під час експедиції Національного наукового фонду США. Область гідротермальних джерел розташована в 15 км від Серединно-Атлантичного хребта і складається приблизно з 30 великих мінеральної труб (деякі висотою до 70 м), які викидають рідина, багату сільнощелочних метаном і воднем. Ці жерла дуже істотно відрізняються від інших «чорних курців» хребта, які утворюються, коли перегріта вода з глибин виходить на дно океану. У «Загублений місті» відкриті мантійні породи вступають в реакцію серпентінізаціі з морською водою з утворенням карбонатів кальцію, з яких складаються труби. У результаті виділяються також багаті метаном і воднем гази, які стають гарним джерелом їжі для хемосінтетіческіх бактерій.
    На відміну від високотемпературних гідротермальних джерел, що виникають тільки там, де є вулканічна діяльність або серединно-океанічні хребти, серпентінізація може початися в будь-якому місці, в якому мантія стикається з морем. Тому вчені сподіваються, що аналогічні біосообщества можна знайти всюди.
   Відкриття підтверджує, що спеціалізовані глибоководні тварини здатні дуже ефективно використовувати різні види хімічної енергії в умовах відсутності фотосинтезу.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3146 | Додав: wiktor | Теги: світовий океан, загублене місто, біорізнманіття | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar