Головна » 2012 » Июль » 11 » В Ємені виявлено поселення середнього палеоліту
17:33
В Ємені виявлено поселення середнього палеоліту
 Ваді Сурдуд У Ємені знайдені знаряддя кам'яного віку, які натякають на те, що люди покинули Африку і заселили Аравію принаймні 63 тис. років тому.
  «Міграція сучасної людини з Африки до Євразії через Аравійський півострів - одне з найбільш дискусійних питань геології», - так починають Анна Делані з Університету Бордо (Франція) та її колеги статтю в Journal of Human Evolution.
  Артефакти виявлені в ваді Сурдуд, яке з'єднує високогір'я Ємену з прибережною рівниною. Вік стоянки Шібата-Діхья приблизно збігається з тим часом, коли, на думку більшості фахівців, ранні сучасні люди стали залишати Східну Африку. Аравійський півострів прийнято вважати коридором, через який проходили стародавні популяції.
  Існує гіпотеза, що групи, колонізували Південну Азію, швидко заселили також узбережжя Аравії (приблизно 60 тис. років тому), принісши з собою весь сучасний набір:  інструменти, намиста з шкаралупи страусиних яєць, а також різьблення по тій же шкаралупі. Однак вагомі археологічні докази на підтримку цього сценарію до сих пір відсутні. Справа в тому, що в усьому регіоні знахідки позбавлені геологічного контексту, а тому більш-менш точне датування не можливе.
   Ось чому стоянка в Шібата-Діхья унікальна. Вік нижніх шарів оцінюється в 63 тис. років, тобто поселення виникло у досить посушливий період історії цієї місцевості. Всього знайдено 5488 артефактів: ножі (в тому числі загострені) і гострі відщепи довжиною 2,5 см і більше, а також кістки 97 тварин, в основному корів, коней, свиней і дикобразів.
  Те, що виробники інструментів жили так далеко від океану (близько 120 км), здивувало фахівців. Адже більшість моделей людського розселення говорить про те, що люди йшли в Європу та Азію берегом моря. Адаптація населення ваді Сурдуд до посушливих умов змушує засумніватися в екологічних посиланнях зазначених гіпотез.
   Варто зазначити, що басейн ваді Судуд виглядає досить привабливим навіть у посушливі періоди. На помірних висотах в підніжжях пагорбів продовжують існувати стійкі джерела води і травоїдні тварини.
   Найцікавіше полягає в тому, що виявлені там кам'яні знаряддя слідують старим традиціям, тобто не пов'язані з людьми, які покидали Африку 60 тис. років тому. Чи то там жили нащадки більш ранніх мігрантів, то чи неандертальці або якийсь інший споріднений нам вид.
  Це говорить про те, що основний потік сапієнсів з Африки не приходив на порожні землі, а стикався з тубільцями і їх культурою, глибоко вкоріненою в середньому палеоліті.
   Підготовлено за матеріалами USA Today.

Фото: http://science.compulenta.ru/upload/iblock/784/wadisurdud.jpg
Джерело: http://science.compulenta.ru/693376/
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2015 | Додав: wiktor | Теги: ваді, Сурдуд, сапієнс, палерліт, Людина | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar