Головна » 2012 » Июль » 19 » В Україні можна буде купувати зелену електроенергію
14:46
В Україні можна буде купувати зелену електроенергію
 Вітряки   На громадському обговоренні проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, заступник Міністра Макуха В.О. пообіцяв всім бажаючим організувати можливість купувати лише «зелену» електроенергію і цим не підтримувати вугільну та атомну енергетики.
  Таку заяву зробив заступник Міністра під час дискусії з представниками екологічних громадських організацій, яка відбулась 18 липня 2012 року. Останні пропонували суттєво збільшити відсоток відновлювальних джерел енергії у проекті документу, а також відмовитись від планованого збереження відсталості української енергетики.
  В представленому проекті оновленої Енергостратегії рівень ефективного використання енергії України в 2030 році буде таким як був у Чехії кілька років тому. Тобто, заздалегідь заплановане відставання темпів розвитку енергоефективності на десятки років. Запланований відсоток відновлювальних джерел енергії в Україні в 2030 році буде менше ніж сьогодні у більшості країн ЄС. Натомість, пропонується збільшення видобутку та спалювання вугілля, а також будівництво атомних блоків.
  «За словами розробників, Стратегія допомагатиме досягти енергетичної незалежності держави. Зараз основним споживачем російського газу є житла українців. Підвищення ефективності споживання енергії в будинках є економічно вигідним шляхом зниження енергетичної залежності, який до того ж скорочує викиди парникових газів, створює найбільше нових робочих місць та розвиває будівельну та суміжні галузі економіки. Натомість Стратегія планує досягнути енергетичної незалежності шляхом будівництва російських реакторів на російському паливі, очевидно, коштом російського кредиту» - говорить Андрій Мартинюк, Голова Ради Екоклубу, м.Рівне.
  Іншим важливим питанням, яке майже не було враховане в Енергостратегії є проблема зміни клімату. Енергетичний сектор є найбільшим джерелом викидів парникових газів та інших забруднюючих речовин в Україні.
  «Про проблему зміни клімату в проекті Енергостратегії ледве згадується. Україна має міжнародні зобов’язання знижувати викиди парникових газів і повинна враховувати це питання від самого початку стратегічного планування енергетичного сектору» - говорить координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Рудницька Христина.
  Проект Енергетичної стратегії та дії Міністерства енергетики не враховують плани та діяльність інших центральних органів виконавчої влади. Зокрема, Державне агентство екологічних інвестицій розробляє Низьковуглецеву стратегію розвитку економіки на виконання міжнародних зобов’язань України згідно Канкунських угод. Це прямо суперечить планам Міністерства енергетики щодо збільшення видобутку та спалювання вугілля та інших викопних палив. Також, неврахована позиція Державного агентства ефективного використання енергії України щодо отримання 30% електроенергії з відновлювальних джерел у 2030 році.
  «Важко назвати запропонований документ Енергетичною стратегією, якщо він враховує інтереси лише двох секторів енергетики: вугільного та атомного. А головне, що документ не містить напрямків вирішення нагальних проблем атомної енергетики: поводження з радіоактивними відходами, зняття ядерних блоків з експлуатації та рекультивацію урановидобувних шахт» - підсумував Дмитро Хмара, координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України.
  Згідно повідомлення розробників проекту Енергостратегії, найближчим часом планується затвердження документу на засіданні Кабінету Міністрів України. Громадські екологічні організації вимагають врахувати надані коментарі, міжнародні зобов’язання, інтереси громадян та довкілля.

  За більш детальною інформацією звертайтесь:
  Національний екологічний центр України
  Христина Рудницька
координатор програми зі зміни клімату
krudnytska@necu.org.ua
044 353 78 42

Дмитро Хмара
Координатор енергетичної програми
dmytro.khmara@necu.org.ua
044 353 78 41

 
Фото: epochtimes.com.ua
Джерело: http://www.civicua.org/news/view.html?q=1858768
Категорія: В Україні | Переглядів: 2172 | Додав: wiktor | Теги: україна, стратегія, Зелений, еклектроенергія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar