Головна » 2012 » Июль » 31 » Закартографовано вуглецеві ворота Південного океану
06:16
Закартографовано вуглецеві ворота Південного океану
  Антарктичні водиВідкриття, зроблене вченими з Британської антарктичної служби і Організації Співдружності націй з науковим і виробничим дослідженням, кидає виклик традиційному уявленню про те, що океан вбирає атмосферний вуглець всією своєю величезною поверхнею.
   Виявляється, поєднання вітрів і течій приводить до того, що в океані відкриваються воронки діаметром до 100 км: через такі «портали» вуглець і прокладає собі шлях на дно. Процес відбувається в строго певних регіонах Південного океану. Поки невідомо, чи схожим  чином йдуть справи в інших місцях планети.
   Група Жан-Батиста Салле з Британської антарктичної служби досліджувала океан за допомогою невеликих автоматичних зондів, які входять до програми «Арго» і здатні занурюватися на глибину до двох кілометрів. Дослідники також проаналізували дані про температуру, солоність і тиск, отримані вимірами з кораблів.
   Океан відіграє дуже важливу роль у поглинанні антропогенних викидів вуглецю. Близько чверті наших викидів в кінцевому підсумку виявляється в океані, і на Південний припадає 40% цього показника. Проте до цих пір набір процесів, відповідальних за поглинання, залишався малозрозумілим.
   Тепер же оцінка глобального потепління в результаті парникового ефекту, а також змін динаміки океану знаходиться в залежності в тому числі від змін в циркуляції атмосфери, викликаних виснаженням озонового шару над Антарктидою.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.
  Підготовлено за матеріалами The Conversation і Франс Прес.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/697191/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2938 | Додав: wiktor | Теги: Південний, Океан, вуглець, ворота | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar