-->Головна » По трохи зі світу

НАСА показало найбільш хмарні і сухі місця на планеті

НАСА представило карту середньої хмарності в усіх регіонах планети. Карту створили на основі даних, зібраних супутником Aqua з липня 2002 по квітень 2015 року. Aqua вивчає циркуляцію води в океані і вплив хмар на клімат Землі. Про найцікавіші закономірностях, виявлених картою, повідомило видання The Vox.

Щільність хмарного покриву передали за допомогою кольору: синій означає відсутність хмар, білий - постійну хмарність, проміжні кольори і відтінки - інші величини. Найбільш сонячними і посушливими територіями виявилися Сахара, Близький Схід, Австралія, захід Чилі та Антарктида (відзначається, що в багатьох районах південного континенту навіть не лежить сніг). ... Читати далі»

Виявлено останки найдавнішого предка сучасних птахів

У північно-східній частині Китаю були виявлені найдавніші з усіх відомих на сьогоднішній день останки птахів, які жили на Землі понад 130 мільйонів років тому.

За словами вчених, ці предки сучасних птахів мали розмір близько 10 сантиметрів, а про їхню здатність до польоту говорять форма хвоста і розвинені крила, повідомляється в статті Nature Communications.

Скам'янілості належать особинам виду Archaeornithura meemannae (група Ornithuromorpha), який вже вимер, проте його прямими нащадками є багато сучасних птахів. ... Читати далі»

Мегаполіси споживають 9,3% електрики

Вчені підрахували і опублікували в журналі PNAS статистику по споживанню ресурсів жителями мегаполісів. Враховувалися при цьому тільки міста, населення яких перевищує 10 мільйонів чоловік.

Всього в світі в 1970 році таких мегаполісів налічувалося лише 8 міст. У 2010 році їх число досягло 27. До 2020 року, як прогнозують науковці, 10-мільйонників в світі буде вже близько 37. За даними дослідників у подібних містах проживає приблизно 6,7% від усього світового населення. При цьому міста споживають 9,3% від усієї електроенергії, що генерується в світі. Не менш цікава і наступна цифра. Виявляється, мегаполіси виробляють 12,6% від світової кількості відходів. ... Читати далі»

Приємний сон залежить від країни проживання

Фахівці-сомнологи провели ряд досліджень націлених на виявлення якості сну. В результаті проведеного експерименту було встановлено, що солодкий сон насамперед залежить від країни проживання. У дослідженні вчених брали участь люди з 47 країн світу.

Всього зголосилося брати участь близько дев'ятисот осіб. На першому місці в списку країн де людина може отримати найсолодший сон перебувала Словаччина. Перші п'ять країн займають лідируючі позиції наступні: Китай, Угорщина, Чехія і Польща. Росія розташувалася тільки лише на одинадцятому місці. Крім усього іншого фахівці встановили, що раніше за всіх у світі прокидаються громадяни Південної Африки, які вранці встають не пізніше 6.10 ранку. ... Читати далі»

Шотландський сир отримав статус "охоронного географічного зазначення"

Європейська комісія додала три нові продукти в реєстр «охороного географічного зазначення» (PGIs) і «захищеного позначення походження» (PDOs).

До даного реєстру входить більше 1200 європейських продуктів. Сьогодні Європейська комісія внесла ще один продукт в реєстр «захищеного позначення походження» (PDOs). Такий статус отримала груша сорту «Hirschbirne», яку в Австрії називають «Pollauer Hirschbirne». Статус захищеного продукту відноситься тільки до не перероблених плодів і не ферментованого соку, одержаного з цього сорту груш. ... Читати далі»

Туреччина експортувала золото незрозумілого походження на $ 2,6 млрд

Американське інформаційне агентство Bloomberg вказує на аномалію у зовнішній торгівлі Туреччини, яка свідчить, швидше за все, про те, що турецька влада порушуює міжнародні санкції проти Ірану.

Відповідно до звітів турецьких фінансових регуляторів, у перші два місяці 2015 зовнішньоторговельний дефіцит країни склав 3,2 мільярда доларів, що на 4,2% менше показника за січень-лютий 2014 року. Прогноз міністерства економіки говорить про скорочення дефіциту з 5,5% від ВВП до 4% від ВВП до кінця року. ... Читати далі»

У лісах Південної Америки були знайдені мініатюрні «дракончики»

Три види деревних мініатюрних ящірок-еналоідесів, що мають зовнішню схожість з міфічними вогнедишними рептиліями, були виявлені в гірських лісах Південної Америки, йдеться в статті журналу Zookeys.

Один вид «драконів» був названий на честь місця, де були виявлені рептилії - Альто-Тамбо (Enyalioides altotambo). У назві другого згадуються грубі лусочки, що покривають тіло (Enyalioides anisolepis), третій вид був названий на честь спонсора експедиції Софії Ротшильд (Enyalioides sophiarothschildae).

За словами дослідника Омара Торреса-Карвахал з Католицького університету Еквадору в Кіто, що вивчає еналоідесів з 2006 року, видове різноманіття ящірок за останні 9 років збільшилося з 7 до 15 різновидів. Виявлені рептилії були в ході тривалої експедиції у високогірних Андах зовсім випадково. Видову приналежність біологи визначили пізніше, порівнявши структуру ДНК, особливості лусочок з даними, отриманими при вивченні вже відомих видів ящірок. ... Читати далі»

В Японіїї розпочався сезон цвітіння сакури

Третій тиждень по Японії котиться хвиля «ханами», залучаючи до процесу милування цвітінням сакури все нові і нові регіони. Щорічно метеорологічне агентство випускає бюлетень з прогнозом термінів цвітіння.

Цього року в Токіо сакура зацвіла за прогнозом в середні багаторічні терміни - 26 березня і буде радувати око 10-14 днів. Перші вихідні квітня припали на кульмінацію біло-рожевого свята. Терміни цвітіння залежать від погодних умов і тому рік від року «плавають». Наприклад, минулого року весна трохи запізнювалася, і «ханами» розпочався 28 березня, а в 2012 році - тільки 31 березня. ... Читати далі»

« 1 2 3 4 ... 19 20 »