Головна » 2011 » Апрель » 27 » Повертаючись до занедбаних земель
22:25
Повертаючись до занедбаних земель
    На 25-й річниці вибуху четвертого реактора в Чорнобилі, зону відчуження  вже не можна назвати  "мертвою зоною". Так, величезні смуги, що простягаються через  Україну, Білорусь і Росію, були покриті небезпечним випромінюванням.  І сотні тисяч людей, цілі міста, були переселені.

Але територію площею в 1100 квадратних миль (2850 квадратних кілометрів), яка була очищеною від більшості людей та сільського господарства тепер заселяє дивовижне розмаїття тварин,  які позбавлені контролю людини.
Вчені відзначили, що інші види демонструють ознаки тривожних генетичних змін, що свідчить про тривалі довгострокові наслідки найстрашнішої ядерної катастрофи в світі.

Хоч сучасну кризу в  Японії ставлять на один щабель із аварією  26 квітня 1986 р. в північній Україні, однак  з точки зору можливих наслідків,безпосередній вплив Чорнобиля був набагато страшніший, тому що реактор був побудований без будь-яких стримуючих конструкцій. У результаті, близько 30 робітників було вбито, ще  близько 4000 чоловік, померло у результаті впливу радіації внаслідок  аварії на Чорнобильської АЕС (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я).

Незважаючи на питання  довгострокових наслідків для здоров'я впливу небезпекчного випромінювання, деякі люди, як ця 73-річна жінка, повертаються  в занедбані села.

Хоча випромінювання не осідає на землю, однак рівень небезпечного цезію-137 (радіоактивного ізотопу, який є одним з найбільш небезпечних для людини),  як і раніше підвищений всій території, що перебуває в безпосередній близькості від ЧАЕС.  Оскільки цезій-137 може накопичуватися в іжі, яку поглинають ось ці домашні кури (на фото), опромінені м'ясні продукти можуть потрапити до продовольчого раціону населення.
Фото: Photograph by Sergei Supinsky, AFP/Getty Images
Джерело: http://news.nationalgeographic.com
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2042 | Додав: wiktor | Теги: Річниця, ЧАЕС, аварія, Чорнобиль, тварини, катастрофа | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar