Головна » 2012 » Апрель » 17 » Де ростуть найвищі ліси?
06:53
Де ростуть найвищі ліси?
 Де ростуть найвищі ліси?  Влітку 2010 року Майкл Лефскі з Університету штату Колорадо (США) опублікував в певному сенсі піонерську карту із зазначенням висоти лісів планети. Учений відразу дав зрозуміти, що це лише перший проект і в недалекому майбутньому його чекають уточнення. Дійсно, друга карта з'явилася на сторінках журналу Geophysical Research через рік.
   Її склала група Марка Сімарда з Лабораторії реактивного руху НАСА. («КЛ» про це коротко повідомляла.)
  Найвищі ліси (більше 40 м, відзначені темно-зеленим) знаходяться в районі екватора - в Амазонії, Центральній Африці та Індонезії, а чим ближче до полюсів, тим дерева нижче. Але є і виключення - ліси помірного поясу Австралії та Нової Зеландії, де ростуть евкаліпти - одні з найвищих квіткових рослин світу. Вони досягають такої ж висоти, як і тропічні велетні.
   Непоганий показник у хвойних лісів північного заходу США, де теж водяться виключно високі дерева: псевдотсуга, тсуга західна і представники підродини Sequoioideae. На відміну від них, бореальні ліси Канади, Північної Європи та Росії (в основному вони складаються з ялини, ялиці, сосни і модрини), як правило, ледве досягають 20 м.
    Нова карта має більш високу просторову роздільну здатність, ніж перший варіант. Наприклад, між ріками Амазонка і Жапура добре видно більш світлу ділянку - це заболочений заплавний ліс (варзеа).
  В основі обох карт - дані лазерного альтиметра GLAS супутника ICESat і спектрорадіометр MODIS зондів Terra і Aqua. У той же час нова версія містить додаткову інформацію про висоту, отриману завдяки «радіолокаційному топографічному проекту шатлів», і про клімат (її надали «Програма вимірювання тропічних дощів» і база даних Worldclim).
  Група пана Сімарда по-іншому підійшла до об'єднання даних GLAS і MODIS, а результат звірила з показаннями майже 70 мікрометеорологічних веж всесвітньої мережі FluxNet. В результаті ліси на новій карті стали трохи вище (особливо в тропіках і бореальних областях) і нижче - в гірських районах.
  Підготовлено за матеріалами НАСА.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 4530 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, ліс, висота, дерева | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar