Головна » 2012 » Март » 22 » Як антропогенний шум впливає на рослини
08:48
Як антропогенний шум впливає на рослини
 шум, птахи, рослини, насіння, Нью-Мексико, дослідження  Зашумлення середовища може по-різному впливати на рослини. Деякі з них виграють від цього, тому що їх запилювачі злітаються в зашумлені райони, а інші програють, тому що птахи, які розповсюджують їх насіння, такі місця залишають.
  Серед антропогенних факторів забруднення навколишнього середовища шумове забруднення, може, і не виглядає настільки очевидним, але свою частку шкоди все ж завдає. Шум від автомагістралей, від промислових об'єктів або попросту розполохує тварин, або змушує їх пристосовуватися до нових умов. Але навіть якщо птиці та звірі адаптуються до такого оточення, їм навряд чи вдасться протриматися на цьому місці довго: вважається, що шум порушує сигнальні комунікації між тваринами, що неминуче позначається на поведінці в період розмноження, захисту від хижаків і т. п. Втім, як показують дослідження екологів, вплив шуму на стан екосистем не настільки однозначний: у той час як частина видів скорочує свою чисельність в подібних місцях, інші, навпаки, перебираються ближче до джерела шуму.
   При цьому довгий час ніхто не звертав уваги на те, як шумове забруднення впливає на рослини. На перший погляд може здатися, що ніяк, але тут варто згадати, що рослини користуються послугами тварин для запилення і розселення. Група американських екологів вирішила з'ясувати, як антропогенний шум позначається на самопочутті рослин, вибравши для цього район на північному заході штату Нью-Мексико, де проводиться видобуток газу. Газові компресори працюють цілодобово, створюючи неприродний шумовий фон; при цьому тут немає хімічного забруднення, спостережуваного поблизу автомагістралей і в містах. Так що дослідники отримали можливість дослідити вплив шумового забруднення, так би мовити, в чистому вигляді.
    Екологи розставили в галасливій зоні макети квіток іпомопсіса зібраного, звичайної для цих місць рослини. Рівень шуму дорівнював інтенсивності звуку, який можна чути за півкілометра від шосе. Кожна квітка містила підсолоджену рідину, яка імітує нектар, а одна квітка з усієї «розсади» була забезпечена кольоровим пилом, що імітує пилок. Далі залишалося лише простежити, як місцеві запилювачі будуть цей «пилок» розносити. Виявилося, що штучні квіти, посаджені в зашумленной зоні, в п'ять разів частіше користуються увагою запилювачів, ніж квіти, розміщені в зоні з природним шумовим фоном. Запилювачем тут виступає колібрі , чорногорлий архілохус, і, як вважають дослідники, пташка прагне в зашумлені місця, тому що шум розполохує хижаків, зокрема блакитну чагарникову сойку.
   Але вже для сосни їстівної антропогенний шум виявляється недоречним. За її поширення на нові території відповідають птиці, що підбирають висипаний з шишок насіння. Дослідники простежили за тим, хто приходить за насінням сосни, розсипаним в зашумленной і звичайною зоні. В останньому випадку до насіння, крім птахів, приходили миші, білки, бурундуки та кролики. В зашумленной зоні візитери були приблизно ті ж, але з двома значними відмінностями: тут виявилося набагато більше мишей і куди менше сойок. Насіння сосни не витримують подорожі через шлунок, так що все, що миша або сойка з'їли, буде переварено. З іншого боку, сойки зазвичай ховають частину насіння про запас, залишаючи їх в тайниках - в деревах і в землі. Птахи часто забувають про свої закладки, і насіння проростає. Але якщо за насінням прилітає мало птахів і приходить багато мишей, то шанси на розселення у сосни зменшуються: більшая частина насіння буде з'їдена.
  Щоб підтвердити це, екологи перерахували молоду соснову поросль в зашумлених і звичайних районах, виявивши, що в першому випадку число молодих пагонів у чотири рази менше. Тобто підвищений шумовий рівень дійсно заважає дереву розселятися, так як розполохує тих, хто поширює його насіння.
  Результати досліджень вчені опублікували в журналі Proceedings of the Royal Society B.
   Таким чином, антропогенний шум на рослини, безумовно, впливає, але опосередковано, через запилювачів. Деякі рослини від цього виграють, деякі - навпаки. Правда, дослідники уточнюють, що негативний ефект більш небезпечний тим, що його наслідки проявляються протягом дуже тривалого часу, якщо врахувати, наскільки повільно ростуть ті ж сосни.
  Підготовлено за матеріалами National Science Foundation.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 6434 | Додав: wiktor | Теги: Дослідження, нью-мексико, Птахи, Шум, насіння, рослини | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar