-->Головна » Проблеми екології

Стародавня Антарктида була теплою , як сучасне узбережжі Каліфорнії

  Нове дослідження , проведене вченими Єльського університету , показує , що деякі частини давньої Антарктиди мали теплий клімат , який аналогічний сьогоднішнього узбережжю Каліфорнії , а т ... Читати далі»

Брудне повітря Азії впливає на погоду в усьому світі

Техногенні частинки азіатських забруднень в повітрі впливають на бурі в Тихому океані , що призводить до зміни погоди в усьому світі. Однак шторми сприяють комплексному очищенню повітря - до такого неоднозначного висновку прийшли вчені з США та Китаю.

Дослідники виявили , що антропогенні аерозолі ... Читати далі»

ВООЗ : брудне повітря вбило 7 млн осіб у 2012 році

    Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) говорить , що в 2012 році від хвороб , пов'язаних із забрудненням навколишнього середовища , померли 7 млн осіб.

Результати досліджень організації показують зв'язок між забрудненим повітрям і хворобами серця, респіраторн ... Читати далі»

Смола хвойних дерев захищає Землю від перегріву

   Хвойні терпени , реагуючи з озоном тропосфери , впливають на формування аерозолів , що беруть участь в утворенні хмар і кругообігу води .

Кліматичні підсумки 2013 року

    10 травня 2013 вперше в людській історії концентрація двоокису вуглецю в атмосфері пройшла важливий рубіж - 400 частин на мільйон. Востаннє таке траплялося кілька мільйонів років тому , коли Арк ... Читати далі»

Пан Гі Мун закликав захистити міста від зміни клімату та стихійних лих

   Захистити міста від наслідків змін клімату та стихійних лих закликав Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун , виступаючи на засіданні Високого рівня , присвяченого проблемам урбанізації . Воно проводилося напередодні Всесвітнього дня міст , який відзначається 7 жовтня.
  Глава ООН нагадав про руйнування , які тільки за останній рік принесли урагани , шторми та повені . За його словами , до 2050 року , населення прибережних міст , яким загрожують циклони й урагани , збільшиться вдвічі. Більше половини міст розташовано в сейсмонебезпечних зонах.
   «З початку тисячоліття жертвами стихійних лих стали 1,1 млн. чоловік , а всього постраждали 2,7 млрд. Економічні втрати склали 1,3 трильйонів доларів США , - заявив Пан Гі Мун. - Найменше шансів оговтатися від катастроф - у бідняків . Тому пріоритетом сталого розвитку має стати підвищення стійкості міст до природних лих ».

... Читати далі»

Вчені оцінили вплив "асиметричного " потепління на рослинність

  За даними кліматологів , в останні 50 років Земля "теплішає" просто нерівномірно: середні нічні температури зростали приблизно на 40 % швидше денних .
  Рослинність в різних регіонах Північної півкулі по- різному реагує на нерівномірне зростання глобальних температур , коли нічні показники ростуть швидше денних , - так , у Казахстані більш вигідним виявляється "нічне" потепління , а в Сибірі , навпаки , "денне" , пишуть автори статті , опублікованій в журналі Nature.
   Як зазначає у своєму коментарі до дослідження Крістофер Стілл з університету штату Орегон , вплив цієї асиметрії на екосистеми і, зокрема , на життєдіяльність рослин , вивчено недостатньо добре .
Хуей Цзен з Пекінського університету і його колеги вирішили заповнити цей пробіл , проаналізувавши супутникові дані про стан рослинного покриву і дані про динаміку максимальних і мінімальних добових температур в Північній півкулі в 1982-2009 роках. Дослідники зосередилися на регіонах з бореальним і помірним кліматом - це весь "пояс " між Арктикою і субтропіками . ... Читати далі»

В Гренландії виявлений гігантський каньйон

   Уявіть , що ви змогли підняти Гренландский льодовиковий щит і побачити, що під ним. Звичайно, 1,7 млн ​​км² повільно танучого льоду повинні спиратися на величезний басейн талої води, чи не так?
  Ні, не так. За даними нового дослідження , на відміну від крижаного покриву Антарктиди , що лежить на численних озерах , під Гренландським щитом розташовані гігантські ущелини , які майже вдвічі перевищують довжину знаменитого в Арізоні Гранд- Каньйону!
  Вчені вважають , що гренландський каньйон , глибина якого досягає 800 м ( у Гранд- Каньйоні - 1 800 м) , а протяжність становить 750 км , є палеофлювіальним , тобто він виник як система річок , прорізав тверду поверхню корінних порід острова. За даними цього дослідження , каньйон входить в систему долин , які несуть талі води від внутрішньоматерикового льодовика в бік прибережних фіордів , що виходять , в свою чергу , в Північний Льодовитий океан. Ущелина починається мало не в центрі острова і завершується глибоким фьордом на його північному краю .

... Читати далі»

« 1 2 3 4 ... 8 9 »