-->Головна » Справи геологічні

Танення Антарктики викликало древнє потепління?

  Танення Антарктики викликало древнє потепління? 55 млн років тому на планеті різко - на 5 ˚ C - потеплішало, океан став більш кислим, і життя побачило черговий епізод масового зникнення. Нічого не нагадує? Цей так званий пізньопалеоценового термальний максимум (ППТМ) - найближчий аналог того, що ми бачимо зараз. Правда, в ті часи ніхто н ... Читати далі»

Скам'янілі відбитки дощових крапель, виявлені на території Південної Африки

 Скам'янілі відбитки дощових крапель, виявлені на території Південної Африки   Сліди дощу, що йшов приблизно 2,7 мільярда років тому, були виявлені на шматку вулканічного туфу в Південній Африці. Завдяки цій знахідці, учені з університету Вашингтона (University of Washington) змогли дізнатися багато нового про атмосферу древньої Землі і зр ... Читати далі»

Стало відомо більше про вулканічну сантехніку

 Стало відомо більше про вулканічну сантехніку  Два нових дослідження в області «сантехнічних систем», що лежать під вулканами, можливо, допоможуть вченим прогнозувати великі виверження.
   Міжнародні групи, які очолювали фахівці з Університету Лідса (Великобританія), вивчили магматичні осередки системи серединно-океанічних хреб ... Читати далі»

Первісний океан «сочився» континентами

 літосфера, кора, материк, континет, океан, мінерали  Земна кора неоднорідна: вона поділяється на більш легку континентальну і щільну океанічну. Перша товща ( на 30-40 км) якраз за рахунок своєї легкості; саме це дозволяє їй настільки підноситися, плаваючи в мантії.
  За загальноприйнятим уявленням, тектонічні плити стикаються, ... Читати далі»

Найдавніший ліс планети став трохи різноманітніше

     Найдавніший ліс планети став трохи різноманітніше У 1920-х в кар'єрі, де добували піщаник, поблизу Гільбоа (штат Нью-Йорк, США) були виявлені сотні залишків копалин дерев. Їх вік оцінили в 390 млн років; до цього дня це самий старий ліс у світі, відомий науці.
    ... Читати далі»

Древній ліс в Китаї

 археологія, флора, фауна, скам'янілий, ліс, Китай Германн Пфефферкорн (Hermann Pfefferkorn) з університету Пенсільванії (University of Pennsylvania), США, і його колеги виявили в північному Китаї ліс віком 300 млн років, що зберігся під шаром попелу, повідомляє BBC News. Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the Natio ... Читати далі»

Японський землетрус потривожив мешканців земної кори

 землетрус, земна кора, мікроорганізми, Японія  Потужний японський землетрус магнітудою 9,0 призвів до викиду метану з океанічної кори  разом з мікроорганізмами, що живуть в корі.
  Землетрус, що стався 11 березня 2011 біля тихоокеанського узбережж ... Читати далі»

Суперконтинент майбутнього сформується на Північному полюсі

  модель, суперконтинет, Пангея, Амазо, рух континентів  Через 50-200 млн років всі нинішні континенти зберуться в єдиний масив в районі Північного полюса.
  До такого висновку прийшли Росс Мітчелл з Єльського університету (США) і його колеги, які побудували нову модель руху континентів.
  Останній на сьогодні суперкон ... Читати далі»

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 »